„Poklidný život byl napaden zákeřnými nepřáteli, jako je lenost, pohodlí, sociální sítě a mnoho dalších. Nepřátelé tak zabírají čím dál větší území našich spojenců a používají neznámé taktiky."

Pobyt je totiž zaměřen na vojenskou tématiku, kde se ve všech hrách klade důraz na osvojení pocitu soudržnosti a kamarádství. Denní režim začíná budíčkem a rozcvičkou a celý den se pak nese v duchu námětu tábora.

Jak jsme zjistili, účastníci si tábor pochvalují, i když i zde se těm nejmenším trochu zasteskne po domově. „Pořád se něco děje, něco děláme a trochu běháme," říká hned v úvodu naší návštěvy Pavel Randáček, který před prázdninami chodil do první třídy v Bukovanech. Na stezce bobříka odvahy se nebál a když, tak prý jen trošíčku. „Šli jsme z tábora do tábora a důležité bylo nebát se," dále popisuje a dodává, že šel sám a za odvahu byl povýšen. Dostal mašličku, na kterou si napíše novou hodnost.
Katrina Zavalaná se podle svých slov cítí pohodlně. „Hodně cvičíme a nejvíce mne bavila opičí dráha. Musí se udržet rovnováha, přelézat a znova přelézat, skákat přes pneumatiky a lézt v kleče v písku," popisuje hru budoucí žákyně druhé třídy ze školy Gagarinova ve Stříbře.

Po čtvrté je na táboře Patrik Havel. Půjde do osmé třídy v Plzni Skvrňanech. „Je to dobrý, mám rád vojáky a to jak tu cvičíme," konstatuje a připomíná, že jídlo je na táboře chutné. „Nejvíce mi chutnaly řízky, mňam," dodává.

Po čtvrté se táborového dění účastní Pavel Hašek. Po prázdninách půjde do sedmé třídy školy ve Městě Touškov. „Minule mne bavila výroba, třeba dýmky míru," vzpomíná na jeden z předchozích táborů věnovaný indiánům.

Adam Mašek je jedním z táborníků, kteří mají nač vzpomínat. I když půjde po prázdninách do šesté třídy ve škole Gagarinova Stříbro, na táboře je už posedmé a letos si užívá oba turnusy. „Vůbec se mi nestýská a jsem tady moc rád. Super byla hra na maskování, kdy jeden tým se schová a druhý ho hledá. Schovali jsme se do křoví a dali na sebe větve, aby nás nikdo neviděl."

Do prváku učiliště s gastronomickým zaměřením půjde Eliška Kovandová. „Tady je disciplína a více se sportuje, než to bylo třeba na jiném táboře," poukazuje Eliška, na táboře je celkem už podeváté. I když je program do jisté míry pro děti tajný, aby byly překvapené, přesto se na některé body těší dopředu. Jedním z nich je pašování proviantu. Jde o populární hru a táborníci ji opětovně hrají už mnoho let.

Do první třídy školy Gagarinova ve Stříbře půjde Karlička Kužmová. „Hraji na píšťalku a těším se do školy na hudební výchovu," říká a vedoucí dodává, že Karlička moc pěkně kreslí. Na táboře se jí stýská jen opravdu maličko a má vzkaz pro své rodiče: „Posílám velkou pusu."

Tábor se bez vedoucích neobejde, tou hlavní vedoucí je Lenka Strankmüllerová. „Na tomto turnuse máme sedmdesát osm dětí o které se stará dvacítka lidí z personálu. Oproti tomu předcházejícímu tu máme více menších dětí a turnus je také kratší," poukazuje. Každý tábor má své téma a tak děti zažily v minulých letech UFO, Řím a Řecko, indiány, rytíře nebo školu her a kouzel.