„V uplynulém týdnu navštívilo několik policistů letní tábor v Boněticích, kde pobývalo dvě stě dětí,“ řekla Deníku policejní tisková mluvčí Dagmar Jiroušková a doplnila, že program byl rozdělený na dopolední a odpolední část. „Děti se seznámily s prací kriminálního technika, který jim ukázal výjezdové vozidlo včetně jeho vybavení. K dispozici také dostaly dvoje brýle, které v jednom případě simulovaly požití alkoholu a ve druhém požití omamných a psychotropních látek. Děti si tak po nasazení brýlí mohly vyzkoušet, jak člověk pod vlivem alkoholu a marihuany asi přibližně vnímá své okolí,“ doplnila policejní mluvčí.

Po obědě na sebe strhli pozornost dětí ale i táborových vedoucí těžkooděnci, kteří dětem vyprávěli o účelu pořádkové jednotky, ukázali jim výstroj a výzbroj, kterou si děti mohly prohlédnout a vyzkoušet.

Následovala nejzajímavější ukázka – únos jedné z instruktorek. Nebezpečný pachatel, který instruktorku, i přes její odpor naložil do vozidla, policistům ujížděl a nereagoval na znamení dané k zastavení vozidla.

Zastavil až ve chvíli, kdy mu v cestě stálo jiné služební vozidlo s ozbrojenými policisty, kteří použili k zastavení vozidla i varovný výstřel. Následovalo zdržení nebezpečného pachatele ze strany pronásledující policejní hlídky a osvobození instruktorky.

Nakonec policisté zapojili i děti, když vyhlásili fyzickou soutěž o to kdo udělá nejvíce kliků. „Vítězové si pak mohli vystřelit ze samopalu, samozřejmě vše pod dohledem policisty a za použití slepých nábojů,“ vysvětlila Dagmar Jiroušková a doplnila, že všechny policisty závěrem potěšil zasloužený potlesk.

Zajímavý den zakončili v Boněticích dopravní policisté, kteří dětem předvedli vozidlo určené k měření rychlosti a speciálně vybavené vozidlo sloužící jako komunikační centrum při závažných událostech.