„Naši zaměstnanci třináctý plat dostali. Souvisely s jejich docházkou do zaměstnání. Víc vám k tomu neřeknu. Takové údaje nezveřejňujeme,“ dostalo se nám strohé informace z vedení firmy Eismann Automotive Vysočany.

Podobné hlasy zazněly i z dalších námi dotazovaných společností. „Třinácté platy jsou naší vnitřní záležitostí. Jediné, co vám sdělíme je, že odměny dostali ti pracovníci, kteří si je opravdu zasloužili. Dále našim zaměstnancům do soukromí dalšími informacemi zasahovat nebudeme,“ shodli se jednatelé firem.

O něco sdílnější byli ti, kterých se odměna za předvedený celoroční pracovní výkon týkala.

„Já jsem třináctý plat dostala. Nesměla jsem ale marodit a musela plnit vedením podniku stanovené normy,“ uvedla dvaatřicetiletá žena z Tachova, která nám z důvodu obavy z možného postihu odmítla sdělit své jméno a firmu, u které pracuje.

„Na nás se šéfové letos prachsprostě vykašlali. A to dřeme jak mezci. Odůvodnili to tím, že odměny máme započítané v základním platě za přesčasy. Zajímavé ale je, že loni třinácté platy vypláceli,“ diví se Marcel Dvořák z Tachova, zaměstnanec stavební firmy.

„Káždému, co si zaslouží. Já jsem odměnu dostal. Ale musel jsem si ji perně odmakat,“ uvedl Martin Krása ze Stříbra.