Několik viditelných staveb zůstane v Tachově po současném vedení města na konci tohoto volebního období. Jednu z nich je dokonce možné považovat za novou dominantu Tachova.

Je jí rozhledna na vrchu Vysoká, která byla dokončena před několika týdny a shodou okolností bude slavnostně otevřena tuto neděli.
Jako každá nekomerční stavba si také rozhledna našla spoustu kritiků – v době příprav stavby, v době výstavby i po jejím dokončení. Jisté ale je, že rozhledna stojí, město to skoro nic nestálo (vezmeme-li v potaz, že financovat ji pomohla dotace z Evropské unie) a objekt bude od neděle sloužit turistům.

Právě na takové zajímavosti, jako je rozhledna, chce Tachov lákat turisty. Proto se také radnice snaží vytvářet podmínky, aby sem návštěvníci jezdili rádi a pokud možno nezůstali jen u prohlídky jízdárny, muzea, hradeb a krátké procházky městem.

Zázemí nechala radnice vybudovat především pro sportovně založené turisty (a nejen pro ně, samozřejmě v první řadě pro místní obyvatele). V rekonstruované a přestavěné Rychtě najdou zázemí cykloturisté, vydávající se na túry Českým lesem, za desítky evropských milionů se podařilo vybudovat a otevřít koupaliště s řadou vodních atrakcí. Jen na větší tobogan zatím nezbyly peníze. Sportovní areál nabízí řadu dalších sportovišť a vše je pohromadě, čímž se tachovská sportoviště řadí k unikátním a závidí nám je celá republika. Také je využívají různé sportovní kluby na svá soustředění.

Sportovci svá zázemí mají, ale ti, kteří sportu příliš neholdují a tíhnou spíše ke kultuře, poukazují na to, že je v pořádku, když se dotuje sport, ale mělo by se rovněž více myslet na kulturu. To vyplynulo z ankety, kterou jsme v ulicích města dělali.

Jedním z nejdůležitějších kroků, které vedení města v tomto volebním období podniklo a dokončilo, je sestěhování městského úřadu pod jednu střechu. Zatímco ještě nedávno působily jednotlivé odbory radnice v několika budovách, rozsáhlou rekonstrukcí objektu v Hornické ulici a následným komplikovaným stěhováním se podařilo, že občané mají nyní k dispozici vše pod jednou střechou, navíc bezbariérově přístupné, s bufetem, veřejnými toaletami a dalším zázemím.

Sestěhováním městského úřadu se tak uvolnilo celé jedno křídlo zámku, kde zůstala pouze obřadní síň a zbytek objektu bude využit ke zcela jiným účelům. Právě vrcholí jeho rekonstrukce a zámek se stane opět zámkem. Tedy objektem pro turisty, návštěvníky, který nabídne muzejní expozici i zámecké komnaty s částečně původním vybavením. To se v současné době dohledává v zámcích a muzeích celých západních Čech.

V uplynulých letech bylo kompletně opraveno několik místních komunikací, například celá Školní ulice, ulice Karoliny Světlé, chodník se dělal v Tovární ulici, ale i v jiných částech města, nové silnice, chodníky a parkovací místa vznikla v Pobřežní ulici. Chodníky se začínají dělat v Oldřichově, kde byla kompletně rekonstruována kanalizace a vodovod. Začínají rovněž úpravy v Zárečné ulici, které mají zvýšit bezpečnost chodců před školou.
Jedno z nejodpudivějších míst Tachova, nevzhledný areál po bývalé Rybeně, se rovněž podařilo zkulturnit. Vzniklo zde Komunitní centrum a prostranství, kde se pravidelně konají farmářské trhy.

Pokračuje postupná záchrana a rekonstrukce jízdárny, revitalizovaly se aleje do Světců a k Minerálce, revitalizuje se rovněž Zámecký park.
Zatím se ale nezačalo s dlouho avizovanou rekonstrukcí povrchu náměstí.

Město zůstává i nadále nezadlužené. Čerpá sice překlenovací úvěr, ten se ale podaří splatit, až přijdou peníze z evropských dotací na vybudování nového koupaliště a rozhledny na Vysoké.

Více k tématu Předvolební inventury najdete v pátečním tištěmém vydání Tachovského deníku.