Pro fanoušky historie připravil množství přednášek, které nejprve využily základní školy v Plzeňském, ale i Karlovarském kraji. Následovalo Muzeum Dr. Hostaše v Klatovech, MKS Nepomuk, KD Příchovice a nadcházející sobotu potěší také publikum v okrese Tachov. A to hned na dvou místech. Od 14 hodin v letohrádku na zámku ve Svojšíně a v 18 hodin účinkuje v kostele sv. Petra a Pavla v Plané u Mariánských Lázní. Deníku poskytl rozhovor.

Co vás vedlo k myšlence připravit interaktivní přednášku Karel IV. 1316 – 2016?
Zdálo by se, že komerční stránka stránka věci, ale důvod byl úplně jiný. Chtěl jsem poskládat střípek po střípku životní osudy Karla IV., od jeho narození přes dětství, které nerad zmiňoval. Otec Jan Lucemburský jej nechal uvěznit na nedalekém hradě Loket a v sedmi letech ho posílá do Francie. Člověk by si myslel, že mu tím ublížil, ale opak byl pravdou. Budoucí král se učí jazyky a také při biřmování přijímá jméno Karel. Vzápětí je oženěn za stejně starou (sedmiletou) Blanku z Valois. Jejich cesty se v dětském věku rozchází, ale v 18 letech se opět dostanou k sobě a vzájemný vztah propukne naplno. O rok později se jim narodí dcera Markéta a Karel IV. dokonce navštíví Tachov, což je první písemně doložená návštěva tohoto muže ve městě.

Zmínil jste, že Karel IV. byl v Tachově. Vrátil se do města nade Mží ještě někdy?
Další návštěva spadá třeba do roku 1347, kdy je v září korunován v Chrámu sv. Víta v Praze a o měsíc později, konkrétně 14. října se vydal na tažení proti žijícímu císaři, kterým byl Ludvík Bavor. Nedaleko hranic, zřejmě u Tachova nebo v Tachově se Karel dozvídá, že protivník umírá na mrtvici při lovu na medvěda. Lucemburk vítězí bez boje a tak se právem můžeme domnívat, že si Tachov díky této shodě náhod právem oblíbil. V roce 1351 zakládá Karmelitánský klášter, který za husitů vyhořel a získal jméno „černý" podle ohořelých zdí. Klášter stával v Tachově na náměstí, v místech, kde se dnes nachází zlatnictví.

Vraťme se k vaší přednášce. Na co se mohou návštěvníci ve Svojšíně a Plané těšit?
Kromě všeobecné části o životě Karla IV. jsem připravil i bonus. Jeho obsahem jsou královy stopy ve spojitosti s městem Tachov, ale také Zlatá cesta. Navíc s sebou přivezu modely královských hradů Křivoklát, Kašperk a samozřejmě výstavní Karlštejn. Každý si bude moci prohlédnout mince, kterými císař platil a také repliky dobového nádobí ze 14. století. Jsou mezi nimi keramické poháry, číše, trojnožka, miska, ale také zajímavý kahan. Navíc k nahlédnutí bude věrohodná kopie Zlaté Buly Karla IV., životopis Vita Caroli anebo zakládací listina z roku 1347. Prostě karolínská doba ožije. Program je určen i pro děti, které mají rády historii.