Sestěhování všech úředníků ze čtyř objektů pod jednu střechu přinese zlepšení služeb pro občany, ale i personální a provozní úspory. ČTK to řekl starosta Ladislav Macák (ČSSD).

„Dokončili jsme stavební úpravy v části, kde byl finanční úřad, jenž už se přestěhoval. Radnice vypsala výběrové řízení na dodavatele nábytku, vše elektronickými aukcemi," uvedl. Podle něj by všechny odbory měly naplno začít pracovat nejpozději na konci listopadu.

Po přestěhování se hlavně uvolní prostory tachovského zámku, kde by měly nejdříve v roce 2014 vzniknout prohlídková trasa, městské muzeum a galerie. Radnice vytvořila dvě pracovní skupiny, první řeší technický stav objektu a druhá dává dohromady ideový návrh využití památky. „Obě skupiny předloží co nejdříve odhad nákladů, které budeme potřebovat, takže nás opět čeká shánění dotací," dodal starosta.

Vlastní muzeum

Čtvrté největší město v Plzeňském kraji usiluje o vlastní muzeum. V Tachově je sice regionální expozice krajského muzea Českého lesa, které má v depozitáři mnoho exponátů vztahujících se k městu, zámku a jízdárně v nedalekých Světcích, jež byla loni vyhlášena národní kulturní památkou. V zámku zůstane obřadní síň a jeho vrchní patro bude dále využívat základní umělecká škola, která získá navíc ještě část nejvyššího podlaží objektu. Na zámku je dnes většina odborů radnice.

Podle Macáka nebudou stavební úpravy zámku příliš velkou investicí, protože město plánuje „pouze" vybourat příčky, které tam vznikly kvůli fungování úřadu. „Chceme vrátit místnosti do podoby, jako byly za vládnutí rakouského rodu Windischgrätzů," řekl. Podle něj se měl zámek v roce 1969 zbourat, ale v roce 1973 se začal opravovat, obě etapy rekonstrukce trvaly deset let. Radnice chce úpravy v řádu milionů korun provést do dvou let.

Kromě zámku jsou úředníci ještě v bývalém okresním úřadu v Masarykově ulici, část radnice je v objektu ve Školní ulici a minimum úředníků už bylo v Bílém domě. Nový městský úřad bude celý bezbariérový. Provozní úspory odhadl starosta minimálně na milion korun ročně. Radnice už nechala předloni a vloni s dotací objekt v Hornické ulici zateplit a vyměnila okna, což stálo asi 15 milionů korun. Veškeré vnitřní úpravy hradí město ze svého.