Vzpomínkové oslavy započaly pietním aktem v urnovém háji, dále pokračovaly lampionovým průvodem až na Mohylu, kde byly položeny květiny na památku zesnulých.

Na lampionový průvod zprvu dorazilo málo lidí a zdálo se, že účast bude malá. Ale i přes nepřízeň počasí se průvod protáhl celou ulicí až k Mohyle. „Počasí nám opravdu nepřeje. Minulý rok bylo víc lidí. Jsem velice rád, že lidé přišli," řekl starosta města Ladislav Macák.

Celý průvod doprovázel, za účasti státní a městské policie, Dechový orchestr mladých, pod vedením Josefa Kadlece a mažoretky základní umělecké školy Tachov.

Před 68. lety padlo 232 obětí při vlakovém transportu z Buchenwaldu. Těmto obětem byl vzdán hold nejen od úředníků a státních zaměstnanců, ale i od obyčejných lidí.

Úvodní slovo měl starosta města Ladislav Macák: „Hrůzy byly a hrozí stále. Přeji, aby jsme se vždy sešli v míru." Dále dostal slovo Jiří Nenutil, který zastupoval boj za svobodu. Ten popsal, jak to tenkrát při vlakovém transportu bylo. Závěrem promluvila farářka Zuzana Kolenská. Poté byly předány květiny na místo, kde jsou oběti masakru pochovány.

Poklonit se obětem byl i veterán českého povstání Miloslav Benda.V době pražského povstání v roce 1945 se zapojil do místního odboje spolupracujícího s ruskými partyzány a účastnil se obrany nedaleké obce Řepín. V prosinci 1950 byl zatčen a krátce potom, Okresním národním výborem ve Stříbře, odsouzen za údajné ohrožování zásobování obyvatelstva zadržováním zboží, šíření nepravdivých zpráv a nelegální držení zbraně k půlročnímu vězení v táboře nucených prací.

Vzpomínkové oslavy pokračují 2. května pietním aktem u památníku osvobození města americkou armádou.

Gabriela Jägerová