Po prvních slovech zahájení vystoupila na pódium ve spodní části náměstí originální krojovaná kapela Květovanka a jí pak vystřídal David Šír v roli Felixe Holzmanna.

Bez pochyb nejvíce očekávaný byl historický průvod 
v dobových kostýmech. Jeho účastníci se už po třinácté hodině začali seřazovat v Hornické ulici. Tradičně první se v průvodu objevily vlajky, znak a erb města Tachova. Následovaly skupiny dobově oděných zástupců měst a do průvodu se zapojily desítky dalších obyvatel nejen Tachova. „Už netrpělivě čekám, až se to pohne a průvod dojde k nám. Chci si zvěčnit na foťák historické kostýmy, které jsou vždy úžasné," řekl Deníku Pavel Staněk, který prý posledních několik let slavnosti nevynechal.

V čele průvodu se znakem šel Jaroslav Kučera. „Už čtvrtým rokem. Dříve jsem chodil v prvomájovém a vždy na konci, tak teď si to chci užít na začátku," podotkl s úsměvem.

Historické slavnosti připravuje tachovské Městské kulturní středisko tři čtvrtě roku. „O hlavní část se stará oddělení programu a pak se musí zapojit naprosto všichni pracovníci. Spolupracují také naši známí, kteří sedí například v pokladnách u vstupů, dále studenti z gymnázia a průmyslové školy. Těch lidí, kteří se podílejí na Historických slavnostech je zhruba dvě stě," vypočítala ředitelka kulturního střediska Božena Vaňková a přidala, proč se slavnosti nesly v duchu třináctky. „Historie Tachova je sice bohatá, ale ta třináctka tam nehrála nikdy významnější roli. Snad jediné datum s třináctkou na konci bylo to, kdy došlo k odklonění řeky Mže. To bychom zde ale těžko zrealizovali. Třináctka je pro nás tedy takovou symbolikou s tím, že ji lidé vnímají, jako nešťastné číslo a my jim chceme ukázat, že může být i šťastná."

Tahákem odpoledního programu byly hity osmdesátých let v podání skupiny Fantastic ´80 a Romana Vojtka. „Tady je snad šedesát čtyři stupňů," zavtipkoval zpěvák a herec v jedné osobě nad teplem a sluncem, které provázely celé Historické slavnosti. „Jsme taková ujetá kapela a máme rádi hudbu této éry. Připravili jsme si pro vás koktejl těch opravdu největších hitů," dal vědět davu posluchačů a kapela uvedla své vystoupení skladbou Take on me od A-ha.

V nočních hodinách pokračoval program ohnivou šou Zlatého grálu před městskými hradbami a ohňostrojem.