„Pět prasat je tak akorát. Máme to vyzkoušené, takže to je optimální počet,“ řekl nám Miroslav Klepsa ze Zlatého Kalicha. Vepřové hody jsou v tomto podniku tradiční a vyhlášené v širokém okolí. Zpravidla trvá tak dvě až tři hodiny, než se zásoby specialit vyprodají. Například jitrnice či tmavá tlačenka došly zhruba po dvou hodinách prodeje. Největší zájem byl také o ´Karlovo jemně vyuzené klobásy´ či o klasickou tmavou zabijačkovou polévku.

„Klobásy jsou asi naše největší specialita, ale že bychom měli přímo vlastní výrobek s vlastní recepturou, to se říct nedá,“ uvedl Klepsa. „Většina výrobků, které nabízíme, je podle staročeských receptů, které buď dědíme, nebo jsme je vyčetli ve starých kuchařkách,“ doplnil Klepsa.

Zájem o vepřové hody byl obrovský, u dvou prodejních pultů se tvořily dlouhé fronty, někdy se čekalo i několik desítek minut. Nákup zhruba za pět set korun udělala Markéta Fialová. „Přijeli jsme s manželem z Vrbice, to je kousek od Stříbra,“ řekla nám. Kromě smažáku a polévky nakoupila ovar, klobásy, škvarky a další speciality.

Vepřové hody pořádají ve Zlatém kalichu tak třikrát až čtyřikrát za sezonu. Kromě toho připravují zanedlouho svatomartinské posvícení. „To ovšem nebudou vepřové hody, ale nabízet budeme posvícenské speciality, tedy husy, kachny, zkrátka pernatou zvěř,“ dodal Klepsa.

Zabijačkové hody se kromě Stříbra konaly v pátek a v sobotu také v myslivecké restauraci U Tří pštrosů v Újezdu pod Přimdou.