Udělat z pracovníků infocenter, muzeí, kulturních středisek a dalších zájemců odborníky, kteří kvalifikovaně provedou turisty nejen po Českém lese a Tachovsku. To je cílem projektu, který by se měl od února rozjet v Regionálním vzdělávacím a informačním středisku (Revis) v Tachově.

Jednat o něm budou také krajští zastupitelé. „V pondělí máme mimořádné jednání krajského zastupitelstva a jedním z bodů bude také hlasování o poskytnutí zhruba dvoumilionové dotace na tento projekt," sdělil Deníku náměstek hejtmana Plzeňského kraje a tachovský místostarosta Jiří Struček.

Jak upřesnila ředitelka Revisu Alexandra Hrušková, jedná se o projekt vzdělávání průvodců místní krajinou Plzeňského kraje se zvláštním důrazem na Tachovsko. Projekt odstartuje letos v únoru a potrvá do začátku léta příštího roku.
„Při vzdělávání průvodců budeme spolupracovat s odborníky, s přírodovědci, historiky, regionálními historiky, s řadou odborníků, kteří budou účastníkům projektu předávat své znalosti a zkušenosti," uvedla Hrušková.

Všichni společně vytvoří vzdělávací program pro turistické průvodce, což je cílem první etapy celého projektu. Ten se bude odehrávat na třech úrovních – účastníci se budou vzdělávat částečně doma elektronickou komunikací, částečně přímo v učebnách Revisu a významnou část bude tvořit přímo práce v terénu, kde si na vlastní kůži vyzkouší práci s odborníky.

Druhou etapou projektu bude vyzkoušení vzdělávacího programu a výsledků studia přímo v terénu a poslední pak tvorba metodické příručky. „To bude jakýsi finální výstup z celého projektu, který bude určen dalším zájemcům o vzdělávání v této oblasti," vysvětlila ředitelka s tím, že metodická příručka zůstane trvalým produktem.

Cílovou skupinou, pro niž je projektu určen, jsou pracovníci měst a obcí, infocenter, muzeí, chráněných krajinných oblastí a podobně zaměřených institucí. Vzdělávat by se mělo kolem pětadvaceti budoucích průvodců a Revisu se už podařilo zájemce oslovit.

Nedávno vznikla na Tachovsku iniciativa Průvodci Českým lese, což je skupina dobrovolníků, kteří nabízejí turistům právě průvodcovské služby především v oblasti Českého lesa a jeho blízkého okolí. Také pro ně by měl být projekt Revisu určen. Každý z těchto průvodců má svůj specifický okruh (územní i zájmový), který může zájemcům představit (patří sem například okolí Přimdy, město Tachov, lokality u hranic s Německem, cyklistické trasy a podobně).