V regionu, který má sedmiprocentní nezaměstnanost, je nyní 4,2 uchazeče na jedno volné pracovní místo, což je nejnižší číslo za posledních 25 let. Loni bylo trojnásobné a před čtyřmi lety, po pádu firmy Alcoa Fujikura ve Stříbře, přesahovalo 50 lidí na jednu volnou pozici. ČTK to řekli Magdalena Čadová z krajské pobočky úřadu práce a Eduard Šimůnek z pracoviště v Tachově.

„Z hlediska volných míst je nyní situace v okrese nejlepší," uvedl Šimůnek. Počtem nově vytvářených pracovních míst je na tom podle Čadové Tachovsko nejlépe v kraji. Úřad práce nyní nabízí 616 volných míst. V celém kraji jich je aktuálně přes 4400, před rokem to bylo o 1300 méně. Počet volných míst se zvyšuje díky oživení ekonomiky. Navíc pracovníci úřadu práce chodí za zaměstnavateli a nabízejí jim spolupráci. Úřad inzeruje firmám volné pozice zdarma.

„V počtu uchazečů na volné místo je Tachovsko čtvrté nejlepší ze všech okresů ČR," řekla Čadová. Stejně je na tom Benešov, druhé jsou Domažlice (3,8 uchazeče) a první Prachatice (2,3). Nejhůře ze 76 okresů je na tom Ústí nad Labem se 40,5 uchazeče.

Na Tachovsko letos po krizi znovu přicházejí velcí investoři, nejvíce do Ostrova u Stříbra a na Novou Hospodu u Boru, tedy do zón jsou u dálnice D5. Ideal Automotive, který má nyní asi 1500 lidí a je největším zaměstnavatelem na Tachovsku, zvýší počet zaměstnanců až o 600. Americký investor Steelcase staví v Ostrově podnik na výrobu kovového nábytku také pro stovky lidí. Na Nové Hospodě už pracuje v osmi firmách 2500 zaměstnanců, v Ostrově v sedmi podnicích téměř 2000. Dále se rozvíjí bývalá kasárna ve Vysočanech u Boru, kde je ve čtyřech firmách přes 1200 lidí.

„Setkali jsme se už s tím, že firmy měly obavy, zda zajistí dostatečný počet vhodných zaměstnanců," uvedla Čadová. „Zatím to problém není, vše záleží na dopravní obslužnosti, protože jde většinou o práci na tři směny. V červnu ale zavedli na Novou Hospodu autobusovou linku, která sváží lidi z Plané, Stříbra a Tachova," uvedl Šimůnek.

Podíl nezaměstnaných na Tachovsku, který od prosince 2008 trvale rostl, klesá od letošního února a od dubna je pod průměrem ČR. Na Tachovsku je nyní přes 2600 nezaměstna­ných.