Zemětřesení mělo mít podle automatického seismogramu sílu 4,5 až 4,8 magnituda a epicentrum mělo být opět pod obcí Nový Kostel na Chebsku. Otřes byl tak silný, že ho pocítili lidé nejen na Chebsku a Tachovsku, ale záchvěvy hlásí také Domažlice, Sokolov i další místa západních Čech.

S vlastním prožitkem se redakci svěřil Josef Riant z Boru u Tachova. „Zhruba v 12.38 hodin sedím u stolu a obědvám. Tu najednou slyším praskot dveří. Domníval jsem se, že sousedé vycházejí z bytu na chodbu. Jenže současně pociťuji, že se semnou třese židle, na které sedím," popsal pocity a pokračoval v líčení: „Zalekl jsem se, co se děje. Ihned jsem se zvedl a napadlo mě, zda to není zemětřesení. Po půl minutě, mi volá synovec, který se nacházel v Bernarticích a ptal se, zda jsem něco neregistroval. U něj se třásla skla v knihovně a kočka, kterou měl v bytě, najednou běžela k němu.  Zazvonil jsem na sousedy a ti rovněž ještě živě diskutovali prožitý úkaz."

Podobné pocity Deníku popsal Libor Marek z Přimdy. Bydlí ve třetím patře bytového domu a nejprve si myslel, že sousedi zapnuli nějakou divně hlučnou pračku. „Byl to ale zvláštní protivný zvuk. Seděl jsem na židli a přišlo mi, že se i začala vlnit podlaha a třásly se zdi," přiblížil dále Marek s tím, že už zemětřesení v Přimdě zažil, ale podstatně menší. „Dnes to trvalo asi dvacet vteřin a postupně otřesy i hukot sílily. Seděl jsem jako zařezaný a nevěděl, co se vlastně děje," dodal k intenzitě zemětřesení i pocitů.

A podle odborníků lze očekávat, že otřesů přibude. Většinou jde o takzvaný zemětřesný roj. Stránky Evropsko-středomořského seismologického centra uvádějí hloubku otřesů, která měla být kolem deseti kilometrů pod povrchem země. Právě tento institut přiřadil nejsilnějšímu otřesu magnitudo 4,5.

Před týdnem, konkrétně minulou sobotu, se pod nohama odehrálo něco podobného.  Západní Čechy zasáhlo zemětřesení, které mělo magnitudo 3.5 s centrem pod obcí Nový Kostel v hloubce zhruba 9 km. Druhý otřes (2.5) byl zaregistrován pouhých 11 sekund po prvním otřesu v hloubce kolem 10 km. Dalších několik jevů je do magnituda 2.1, všechny s hloubkou kolem 9 km.

„Zemětřesení nebylo silné, mělo magnitudo 3,6 a epicentrum bylo severně od obce Nový Kostel, v hloubce ohniska 8 kilometrů," sdělil k události před týdnem seismolog Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu v Praze. Z globálního hlediska se podle něho jedná o velmi slabé zemětřesení. „Takových je denně na Zemi několik desítek, někdy i stovek. Z pohledu našeho území, které je téměř aseismickou oblastí, je však i takové zemětřesení výjimečné," upřesnil Horálek.