Další část se odehrála u tachovské Mohyly, kde jsou pohřbeny oběti pochodu smrti. K Mohyle se vydal lampionový průvod doprovázený Dechovým orchestrem mladých a mažoretkami. Obětem války vzdali úctu představitelé města, regionální politici, zástupci policie, Českého svazu bojovníků za svobodu a další. Modlitbu pronesla farářka husitské církve Zuzana Kalenská.


Památka osmašedesáti obětí fašismu byla v neděli dopoledně uctěna i u mohyly v Pístově. Sjelo se sem několik desítek hostů včetně vysokých představitelů země, armády, ambasád a zástupců okolních měst, obcí a zájmových spolků. Pietu organizoval Český svaz bojovníků za svobodu.


„Můj tchán byl na nucených pracích v Německu a byl dlouholetým předsedou svazu. Vzhledem k úctě k němu bych si pietu neodpustila," vyjádřila se Mária Růžičková, předsedkyně plánské místní organizace ČSBS. „Pravidelně chodím od roku 1973. Nikdy jsem nezapomněla."
Senátor Miroslav Nenutil u památníku uvedl, že je nutné události připomínat. „Připomínejte těm, kteří žijí a budou žít, co se tady dělo. Nikdy nesmíme dopustit, aby se podobné věci opakovaly."


Co se 21. dubna 1945, tedy jen několik dní před koncem druhé světové války v Pístově stalo? „Tehdy místem procházel evakuační transport z koncentračního tábora v Lengenfeldu. Skupina byla zpozorována americkými hloubkaři, kteří měli za úkol vyčistit všechny komunikace. Letci se snesli a jednou krátkou dávkou místo vyčistili," připomněl událost historik Jiří Nenutil. „Esesmani vydali rozkaz, aby vězni zůstali na silnici. Kdo byl zraněn, byl esesáky zabit. Po válce byli mrtví přeneseni z hrobu v nedalekém lese na místo dnešního památníku," dodal s tím, že do hrobu byli přidány i ostatky letců, kteří byli sestřelení v roce 1944 u Holubína.


V pátek 2. května se uskuteční pietní akt u památníku osvobození Tachova americkou armádou. V programu vystoupí Tachovský dětský sbor. Začátek je ve 13 hodin.

Jiří Kohout, Josef Holek