Podíváme-li se na žebříček z opačného konce, tak s největším procentem zaviněných nehod stanuli v čele za uplynulý rok 2015 motoristé z Prahy a Ostravy.
Na opačném konci tabulky figurují těsně před Tachovem řidiči z okresů Žďár nad Sázavou, Třebíč a Havlíčkův Brod.

„Pojišťovna tímto indexem dlouhodobě sleduje, jak se liší frekvence pojistných událostí z povinného ručení u řidičů osobních aut z jednotlivých okresů republiky," vysvětlil mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Čelní místa pořadí okresů s nejnižší mírou zavinění dopravních nehod obsazují motoristé z Tachovska pravidelně už několik let, vždy končí v první, nejhůře ve druhé desítce pořadí, v rámci kraje pak obvykle zaujímají jednu z prvních tří příček.

Dominantní postavení ovšem mají v pořadí nejvíce zaviněných nehod řidiči z Prahy a Ostravy. „Prahu a Ostravu dlouhá léta nikdo neohrožuje. Je ale fakt, že v metropolích je mnohem větší koncentrace vozidel. Míra rizika vzniku nehody je tu tak mnohem větší než v městech a oblastech s nižší hustotou silniční sítě a počtem aut. Naopak řidiči z Vysočiny v našich statistikách dominují dlouhodobě jako ti řidiči, kteří způsobují nehody nejméně často," uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru pojištění vozidel.

Hodnoty ČSOBP Indexu počítá pojišťovna už od roku 2008 na základě statistik škod z povinného ručení pro vozidla do 3,5 tuny, a to jako podíl počtu pojistných událostí z povinného ručení způsobených v daném období řidiči z příslušného okresu a počtu vozidel pojištěných v této době v daném okrese.

Hodnota 7,42% pro motoristy z Prahy za rok 2015 tak znamená, že na každých sto pojištěných aut připadlo více než sedm zaviněných nehod. Naproti tomu u řidičů z okresu Tachov, kteří dosáhli hodnoty 3,66% a jezdili v uplynulém roce nejbezpečněji v kraji, je riziko zavinění nehody přibližně dvakrát nižší.