O čápech, jejich hnízdění a výskytech vás redakce Deníku informuje pravidelně. Čápata jsme tu však ještě neměli.
Záchranná stanice živočichů ve Studánce se v současné době stará o dva sirotky čápa bílého.

„Tito čápi byli nalezeni v Dolním Žandově. Ve večerních hodinách mě zavolali z linky 112 a za asistence hasičů jsem sundal čapí mláďata z hnízda, odkud jsem je musel sundat za pomoci hasičského žebříku. Byl nalezen jeden z rodičů, který zahynul. Ten druhý by se nezvládl o mláďata sám postarat. V této chvíli jsou tedy mláďata umístěna u nás v záchranné stanici živočichů," řekl Karel Bobál ze Záchranné stanice živočichů ve Studánce.

Denní režim čapích mláďat je trošku o stereotypu. Jíst, spát a chodit na záchod. Jako krmení dostávají kuřecí srdíčka, kuřecí krky, ryby, jednodenní kuřata nebo hlodavce. Maso se namáčí do vody nebo se jim voda podává injekční stříkačkou.

„V současné době hledáme hnízdo, kde by byla stejně stará čapí mláďata. Pokud takové hnízdo najdeme, nabídneme je adoptivní rodině. Pokud by jsme hnízdo nenašli, čápata odchováme a budou navrácena zpět do volné přírody," dodal Bobál.

Na Tachovsku je vidět i neobvyklý jev, který není tak častý. Tím je stěhování se ze starého do nového hnízda.

„Hnízdo v Boru čápům asi nevyhovuje, a proto se přestěhovali do nového. Čápi v Tachově měli snůšku ve svém hnízdě. Dělníci, kteří pod hnízdem pracují, viděli skořápky z vajec a líheň potvrdili," vysvětluje Pavel Řepa, ornitolog tachovského muzea a dodává: „Čapí pár se však přestěhoval a snaží se stavět hnízdo na komíně v ulici třídy Míru. Je to čin ze zoufalství. S největší pravděpodobností přišli o mláďata v době, kdy u nás byly ty silné deště. V prvním případě se mláďata mohla utopit. Dlouho trvá, než voda v propleteném hnízdě proteče a tím pádem se mohla utopit. V druhém případě zahynula na podchlazení."

Ornitologové také potvrzují, že trvalé a vydatné deště mají na svědomí úbytek dalších jiných druhů ptáků, nejen čápů. Čísla budou jasná až po celorepublikovém sčítání jednotlivých druhů, které se dělá jednou ročně.