Nejde jen o cenu benzinu. Čerpacích stanic je podél bavorských hranic skutečně poskrovnu.

Zatímco v Česku narazíte na pumpu (a často ne jednu) hned za čárou, v Německu je to trošku problém. Vyplývá to z průzkumu, který redakce provedla v úterý odpoledne. Ceny nafty se na obou stranách hranice o mnoho neliší, rozdíl na litru benzinu je někdy až šest korun ve prospěch tuzemska.

Vyjíždíme z Tachova na Broumov. V této obci a její blízkosti napočítáme tři čerpací stanice. Všechny ve vzdálenosti od několika set metrů po zhruba čtyři kilometry od státní hranice. Tu přejíždíme a a marně se rozhlížíme kolem silnice. Pumpa nikde. Ani směrovka k ní. Míjíme Mähring, pokračujeme směrem na Griesbach a stále nic. „Jet tady se svítící kontrolkou rezervy v nádrži, asi bychom se potili, zda vůbec k nějaké pumpě dojedeme," shodujeme se s kolegou, když nenajdeme žádnou čerpačku ani při průjezdu městečkem Bärnau – ale tady to mají jednodušší, kilometr za městem je pumpa v Pavlově Studenci, už na české straně. „Jezdím tam tankovat pravidelně. Dříve jsem tam nakupoval třeba i cigarety, když jsem ještě kouřil. Ale teď už jenom benzin, taky musíme obracet každý cent," řekl nám na parkovišti u diskontu v Bärnau Michael Ebnet, tamní důchodce.

Žádnou čerpací stanici nevidíme ani u příjezdových silnic do Tirschenreuthu – a to je okresní město. Štěstí máme až uvnitř města, ve čtvrti s obchodními zónami. Na kruhové křižovatce vidíme čerpačku jednoho řetězce, o pár desítek metrů dále je pumpa dalšího řetězce. Ceny se prakticky neliší, snad jen o desetiny centu.

Z Tirshenreuthu pokračujeme na Neustadt, což je další okresní město a čerpačku vidíme opět jenom zde. A další pak až v pohraničním městečku Waidhaus. A pochopitelně na české straně hned za čárou – na dálnici i na staré rozvadovské silnici.

Německý motorista si tudíž musí na českém území připadat jako v ráji. Ceny pohonných hmot příznivější a hustota čerpacích stanic ve srovnání s Bavorskem? Mnohonásobně vyšší.