Pět set padesát včelstev mají v péči včelaři z Chodové Plané. Je jich třicet šest a také si vychovávají mladé nástupce. Ke každému ze šestnácti dorostenců je přidělen jeden odborný referent. Toliko malá statistika chodovoplánských včelařů.

V sobotu se prezentovali na akci v místním kulturním domě, kde se konala tradiční Velikonoční výstava. Přiblížili tak veřejnosti včelařství a krom ukázky různých nástrojů i úlů promítli krátký tematický film.

Začátek včelařského roku je v plném proudu a ten loňský rok nebyl zas až tak špatný, oproti očekávání. „Mysleli jsme, že bude horší, ale nakonec byl lepší, než ten předcházející, tedy rok 2012," uvedl Jindřich Janoch, jednatel Českého svazu včelařů Chodová Planá. „Na loňské Vánoce jsme ještě měli medu dost, ale ty předcházející neměl med skoro žádný včelař," podotkl.
Letos mají za sebou už včely hromadný prolet. „Přes zimu je včelstvo stažené a tak musí na jaře vylétnout do přírody a včely přinesou první pyl," vysvětlil Janoch. Pak provedou majitelé úlů jarní prohlídku. Kontroluje se přítomnost matky, množství zásob, zdravotní stav a také síla včelstev.

„Včelstva nám vyzimovala dobře. Měli jsme strach z nemocí, ale protože jsme pečlivě léčili, tak nemocná nejsou," poukázal na stav předseda místních včelařů Josef Dvořák.

A jaký rok je před včelaři? Bude prý hodně záležet na počasí. „Problém je, že je vše o měsíc dříve. Například ovocné stromy už začínají nakvétat. Také je sucho. Jestli zůstane, stromy nepotáhnou vodu a budou mít horší květy," řekl předseda Dvořák s tím, že je řada dalších faktorů, které produkci medu ovlivňují. A o med u včelařů jde především.  Podle nich spotřebuje jeden člověk za rok průměrně kilo medu. Pro spotřebitele mají doporučení. „Vždy kupujte med od maloodběratelů. Je zde záruka, že je pravý, na rozdíl od levných dovozových medů," poukázal Janoch.

Chodovoplánští včelaři stáčejí med směsný. „Na jednodruhové nemáme podmínky. Děláme tedy medy směsné s příměsí medovice ze stromů jako je smrk nebo borovice," dále sdělil Deníku Janoch.

Včelařům se daří udržet stabilní členskou základnu a s úspěchem se věnují i mládeži. Včelařství v Chodové Plané má dlouholetou tradici. Historie sahá až k samotnému začátku osídlování obce. S prvními usedlíky přišli i včelaři a rozkvět tohoto oboru.