Letošní ročník Tachovské renety měl téma Pokušení. Přihlásit se mohli začínající autoři – muži i ženy starší patnácti let v kategoriích prózy a poezie. V kategorii prózy soutěžilo třicet autorů, v poezii dvaadvacet. Dva soutěžící byli přímo z Tachova, jeden z Plané.

„Jsme pyšní, že se nám soutěž podařilo opět obnovit. Letošní ročník je co do počtu přihlášených autorů druhý nejlepší. Přihlásilo se dvaapadesát autorů, z toho třicet v kategorii prózy a dvaadvacet do poezie. Mrzí nás nízká účast. Ani samotní ocenění si k nám mnohdy nejezdí ceny převzít, je to pro ně velká dálka," řekla Tachovskému deníku vedoucí knihovny v Tachově Lenka Erretová.

Odborná porota tak měla nelehký úkol vybrat z přihlášených děl ta nejlepší. První místo v kategorii poezie získala Natálie Hrabánková z Mladé Boleslavi, druhé si odnesla Marie Týmalová z Kladna a na třetím se umístnila Pavlína Kollárová z Frýdku Místku. V kategorii prózy se na prvním místě umístnila Nikola Puškárová z Plzně, druhé získal Matěj Novobilský z Frenštátu pod Radhoštěm a třetí obsadila Alena Blanářová z Mikulova. Porota v soutěži udělila i čestná uznání, které získali Naděžda Jeníčková a Petr Šulista za poezii a František Tylšar, Petr Chalupa, Veronika Veberová a Alžběta Preissová za prózu.

V souvislosti s Tachovskou renetou vydalo místní městské kulturní středisko sborník, který obsahuje vítězná a dále oceněná díla.

Po vyhlášení vítězů a předání drobných cen mohli diváci shlédnout dvě divadelní představení tachovských Komedyjantů. Prvním bylo představení Jak Zámecká paní učila svého muže milování a druhé Jak paní Ofka dobyla Karlštejn.

Jaroslava Hohlová