„Terasu jsme začali budovat už v lednu letošního roku a v provozu je od června. Nedělali jsme ji z důvodu zrušení poplatku, ale děláme to hlavně pro lidi. Jezdí okolo spousta kolařů a rádi si tu posedí. Sluníčko sem pálí celý den, takže do pěti hodin do odpoledne se tu sedět nedá, ale když se to přehoupne, je tu moc hezké posezení," řekl Deníku Martin Novák z tachovské restaurace Ancora.

Tachovští Munkies Kebab House mají také novou terasu, kterou budovali pro lidi, a ne z důvodů odpuštěných poplatků, jak nám řekli. Jsou i restaurace, které venkovní posezení zkrátka nezachránilo. Mezi ně patří například Šenk pod zámkem, který má terasu v příjemném stínu, ale už je několik let uzavřen.

Restaurace, které terasu nemají, pláčou nad výdělkem. Provozovatel jedné z nich přiznal, že přes letní měsíce mívají až o patnáct lidí na obědy méně než v jiném období.

Terasy vítají i pejskaři. „Jsem v důchodu, chodím se svým jezevčíkem všude. Do obchodu ho s sebou tahat nemůžu. Výhodou teras je, že ho nemusím uvazovat a zajdu si do cukrárny, kde je malý stolek, dvě židle a slunečník. Hezky se pod ním sedí. Tyhle zahrádky by měla mít každá restaurace," sdělila Deníku Jaroslava Kotrbová.

Lidem se na terasách pod stromy lépe popíjí dvě, tři orosené, obědvá, popíjí káva. „Terasu máme pět let. Je velká a prostorná. Návštěvníci si raději posedí na terase než ve vnitřku restaurace. Posedí u nás cyklisté, motorkáři. Venku se vždy lépe sedí než vevnitř," říká provozní restaurace U Radnice v Boru Jaroslav Kramný.

Také Rybí restaurace v Plané má terasu. Zřejmě plnou. „Opravdu nemáme vůbec čas, musíme obsluhovat zákazníky. Kdyby bylo volno, určitě vám odpovíme," řekli Deníku.