V cukrárně v Kladrubech každoročně vyrábí Hana Zdvihalová těsta na vánoční cukroví. Tento rok je však zájem o těsta mnohem nižší, než tomu bylo v minulosti.

„Každý rok jsem se před Vánocemi nezastavila. Vyráběla jsem ve své cukrárně těsta a polevy na vánoční cukroví. Letos je ale tak málo zakázek, že jsem začala péct i vánoční cukroví. Mám v plánu napéct čtyřicet kilogramů cukroví. Spousta žen tady na Stříbrsku pracovala ve firmě na výrobu kabelových svazků ve Stříbře, odkud byla většina z nich propuštěna. Ty, které dosud zaměstnání nenašly, jsou doma a žijí jen z podpory v nezaměstnanosti. Není se tedy čemu divit, že si těsta i cukroví připravují samy. Ušetří a mají na to dostatek času,“ řekla nám Hana Zdvihalová, majitelka cukrárny v Kladrubech.

Cukrářka peče ve své cukrárně šest druhů cukroví, které o svátcích chutná i její rodině. „Peču v cukrárně šest druhů. Mám tady vaflové, linecké třené světlé i tmavé, kokosové cukroví, kokosky a pracny. Od každého druhu si něco odeberu i domů. Přidělám nám ještě čtyři oblíbené druhy a mám na svátky napečeno,“ s úsměvem podotkla podnikatelka.

S pečením a výrobou těsta před Vánocemi pomáhá Zdvihalové její dcera, která je také vyučenou cukrářkou. V minulých letech si cukrářka zvala pomocníky na výpomoc při výrobě těst, tento rok to ale zvládnou s dcerou samy. „Cukrářkou jsem se vyučila. Do revoluce jsem pracovala ve Stříbře v mléčném baru, kde jsem byla zaměstnána osm let. Pak jsem se pustila do podnikání a od té doby mám vlastní cukrárnu,“ řekla nám Hana Zdvihalová. Za dobu provozování cukrárny chtěla svůj podnik Hana Zdvihalová uzavřít pouze jednou. „Když jsme vstoupili do Evropské unie, byly požadavky na provoz výroby potravin tak přísné, že jsem byla pevně rozhodnuta svůj podnik zavřít. Potom nám ale požadavky zmírnili a já jsem si vše rozmyslela,“ vysvětlila nám Zdvihalová.

V pekárně ve Stříbře měli plný stav objednávek již v listopadu. „My už na vánoční cukroví další objednávky nepřijímáme. Stihneme upéct tak akorát to, co si dosud zákazníci objednali,“ řekla nám provozovatelka pekárny.

Některým hospodyňkám ale kupované cukroví nechutná. „Máme s manželem dvě malé děti a kupované cukroví nám zkrátka nechutná. Přestože chodím do zaměstnání, upeču každý rok pět druhů cukroví a ještě přidělám dva druhy nepečeného, protože bez vosích hnízd by to u nás nešlo,“ prozradila nám s úsměvem Miroslava Krištofovičová ze Sulislavi.