Tachov se veze na vítězné vlně, svým soupeřům nasázel na jaře 43 gólů, v tabulce je čtvrtý s reálnou nadějí na druhé místo. Ale hráči a fanoušci mají místo slz radosti v očích slzy smutku.

Prezident klubu Petr Morgenstein v sobotu před zápasem s Pískem oznámil, že jeho společnost coby generální partner klubu výrazně omezí příspěvky. „Jako generální partner jsem se rozhodl omezit své působení v FK Tachov s tím, že nabídnu novému vedení sponzoring ve výši deseti až patnácti procent ročního rozpočtu,“ potvrdil v pondělí Deníku.

Podle jeho slov to není ukvapené, ale pečlivě promyšlené rozhodnutí. „Naopak jsem své rozhodnutí pečlivě zvažoval a celou situaci jsem naznačoval i vedení klubu. K mému nezvratnému rozhodnutí přispělo především to, že jsme jako sportovní klub dlouhodobě neuměli zrealizovat takovou sponzorskou politiku, která by pomáhala klubu v další činnosti,“ vyjádřil se prezident FK Tachov.

Ten očekává, že v brzké době se sejde valná hromada, na které nabídne také svoji funkci. „Oznámím, že odstupuji z pozice prezidenta klubu. Zřejmě budu pokračovat jako jeho částečný sponzor. A pokud nové vedení získá prostředky, které by stačily na chod ČFL, nevylučuji, že by soutěž v Tachově nepokračovala dál,“ uvedl dále Morgenstein s tím, že v dané situaci je to ale velmi málo reálné.

HLEDÁ SE NÁSTUPCE

Jako svým ideálním nástupcem vidí člověka, který by uměl získat více sponzorů, kteří by se na chodu klubu finančně podíleli. „Generální sponzoring s sebou ale nese velká rizika. Z mého pohledu by bylo logické, aby v čele klubu stál pan Móži (dosavadní sportovní ředitel – pozn. red.), neboť problematice chodu klubu rozumí. Vše může být ale i jinak.“

Rozhodnutí prezidenta klubu by nemělo podle jeho slov ovlivnit činnost mládežnických oddílů, tato činnost s jeho odchodem nesouvisí.
Petr Morgenstein stojí v čele FK Tachov řadu let a samotní příznivci fotbalu se v sobotu v kuloárech vyjadřovali, že – byť je rozhodnutí mrzí – pro tachovský fotbal udělal velmi mnoho.

Fotbalisté třetiligového Tachova (v červených dresech) doma přehráli své soupeře z Písku 4:2.
Tachov v sobotu zdolal Písek, s domácím publikemse pro tuto sezonu rozloučí už tuto středu

„Těší mě to, že se nám podařilo společně s městem vybudovat sportovní areál, který můžeme označit za chloubu města. Dobrý pocit mám i ze zjištění, že chybělo málo a mohli jsme se stát amatérskými mistry republiky. Těší mě i práce s mládeží. Co mě dlouhodobě netěšilo, to je značná korupce ve fotbale a ovlivňování zápasů z vyšších pater,“ vyjádřil se prezident klubu pro Deník.

PŘIHLÁŠKA JE PODANÁ

Jak Deníku v pondělí řekl sportovní ředitel FK Tachov Petr Móži, přihlášku do dalšího ročníku ČFL klub podal. „To jsme museli stihnout do 31. května, tedy ještě před rozhodnutím pana prezidenta. Vedení soutěže jsme o nové situaci informovali a do poloviny června musíme mít jasno, zda od podzimu ve třetí nejvyšší soutěži nastoupíme,“ uvedl.

V případě, že se klubu nepodaří sehnat dostatečné množství prostředků na start v ČFL, bude Tachov od podzimu startovat v některé z nižších soutěží. „Hráče jsme požádali, aby vyčkali, aby ještě v klubu vydrželi, dokud nebude definitivní jasno, co bude dál,“ dodal sportovní ředitel.

MĚSTO PARTNEREM ZŮSTÁVÁ

Jedním z hlavních partnerů FK Tachov je také město Tachov. „Osobně je mi toho líto, situace to pro klub není jednoduchá. Město zůstane partnerem i do dalších let, ale částka, kterou na provoz přispívá je už teď velmi vysoká,“ vyjádřil se starosta Tachova Jiří Struček k aktuálnímu dění.

„Věřím, že se situace vyřeší, aby klub fungoval. Město může snahu vedení klubu podpořit třeba v rámci různých společných setkání s představiteli firem, oslovit je při té příležitosti, ale sami hledat sponzory nemůžeme,“ dodal Struček s tím, že i on jako fanoušek bude držet palce.

Tachovský dětský sbor se tentokrát představil v prostorách pražské valdštejnské zahrady. Součástí výletu na den dětí byla také návštěva senátu.
FOTO: Tachovský dětský sbor koncertoval v Praze