Třináct set podpisů je počet, který je hranicí pro závaznost petice pro zastupitelstvo města. Jestliže iniciativa nasbírá dostatek podpisů, bude město  muset místní referendum vypsat.

Podle iniciátorů podpisové akce, kterými jsou Jaroslav Hais a Daniela Nová, jsou v současné době ve Stříbře herny na osmi místech města. Je povoleno 69 hracích automatů, kde místní prosázejí podle údajů, které sdělili iniciátoři, neuvěřitelných 100 miliónů korun ročně. To odpovídá zhruba 13 tisícům na každého obyvatele včetně novorozenců.

„Iniciativa Stříbro bez hazardu chce poukázat na problém heren a související drobné kriminality na území města. Chce přesvědčit zastupitelstvo k řešení tohoto problému. Občanům chceme dát prostor pro svobodné vyjádření svého názoru," shodli se organizátoři.

Dění kolem heren sleduje také starosta Stříbra Bohuslav Červený. „Za svou  osobu mohu vyjádřit názor, že hazard a jeho  formy provádění v hernách  odsuzuji. Dopad lidský i celospolečenský je všeobecně znám," vyjádřil se Deníku.

„Právě proto, že obecně závazná vyhláška města týkající se heren je zastaralá, probíhají v současné  době práce na inovaci této vyhlášky a po  připomínkovém řízení na Ministerstvu vnitra České republiky, odboru  dozoru a kontroly, bude předloženo nové znění zastupitelům ke schválení," doplnil starosta.

Ten ve spolupráci s Policií ČR a Městskou policií získal konkrétní údaje trestné  činnosti spjaté s provozovnami  barů s hernami, které jsou v provozu čtyřiadvacet hodin denně, tedy tzv. nonstopy.

„Získal jsem informace, dokládající přestupky až trestné  činy, s uvedením konkrétních termínů a časů, pochopitelně bez osobních údajů, které  jsou využity v návrhu nového  znění obecně závazné vyhlášky. Jak se k tomu postaví zastupitelé, si nedovolím předjímat," dodal stříbrský starosta.
Město získalo za rok 2013 z provozování heren pět milionů korun. „Předpokládám, že zastupitelé nebudou sdílet úplné, totální zrušení heren, ale výrazné omezení ano. Že případnou petici, kterou mimochodem vítám jako podpůrný impuls k uvedenému  záměru, zastupitelstvo projedná, je samozřejmá povinnost," dodal Červený.

K přistavenému stánku se sjížděli i lidé auty. Klidně stáli ve frontě, jako nejmenovaná slečna ze Stříbra: „Chci město bez hazardu. Lidé v mém okolí se s tímto problémem potýkali, nechci hazard podporovat."

Organizátoři věří, že třináct set podpisů nasbírají. „Pakliže ne, tak doufám že zastupitelstvo se situací něco bude dělat i bez zákonného počtu. Budeme se zkrátka snažit petici naplnit tak, aby na to zastupitelstvo muselo reagovat," pronesla organizátorka Daniela Nová.

Pokud sdílíte stejný názor, a u poledníku jste nestihli petici stvrdit, ve Stříbře jsou dvě místa, kde petice budou ještě několik dnů mít – v pekárně v Žižkově ulici a v obchodě s dětskými potřebami v Benešově ulici.  K tomu, aby jste mohli petici podepsat musíte mít trvalé bydliště ve Stříbře a musíte dosáhnout plnoletosti. Lidé prohrají sto milionů ročně. Kdyby tyto peníze utratili ve městě u drobných živnostníků, tak můžou vzniknout třeba i nová pracovní místa.