K mání je kostel sv. Jana Křtitele z první poloviny 18. století, který ovšem nejvíce proslavil Zdeněk Troška, který do něj umístil peklo pro pohádku Z pekla štěstí 2. Ostatně, malby, které tady před patnácti lety zanechali filmaři, jsou na torzech stěn patrné dodnes.

Les a s ním i zbytky kostela jsou v soukromém vlastnictví. Majitelem je firma se zahraničním kapitálem a sídlem v Kočově. „Majitele zastupuji, ale nemám od něj pokyn podávat k této záležitosti jakékoli informace," řekla Deníku tachovská právnička Ilka Klečková.

Jak se Deníku podařilo zjistit, zájemci o převzetí lesa s ruinou kostela jsou. Jeden z nich napsal rovnou na redakční e-mail. „Nabídka mne zaujala. Říkal jsem si, o co jde a musím objekt vidět, abych si mohl udělat představu, k jakému účelu by mohly zbytky kostela sloužit," řekl Deníku Zdeněk Soukup z Ostromeče na Domažlicku, kterého k Tachovsku váží podnikatelské aktivity. „Tachovsko znám, i Kočov, ale přímo u tohoto kostela jsem ještě nebyl, i když vím, že pan Troška zde pohádku natáčel. Bylo by to určitě zajímavé místo pro turisty i lidi z blízkého okolí," dodal Soukup.

Kostel, ač z velké části rozbořený, je památkově chráněný. „Majitel, případně i nový vlastník, musí tedy dodržovat památkový zákon," uvedla Ilona Dědová z odboru památkové péče tachovské radnice. Tento odbor památky v regionu monitoruje a sleduje i jejich stav. Vlastníkovi kočovského kostela už odbor nařídil, aby byla provedena opatření, která zamezí případnému zranění. Na druhé straně se ale jedná o soukromý pozemek, na který by neměl nikdo nepovolaný vstupovat.

Jak se dále Deníku podařilo zjistit, existuje žádost, aby byla památková ochrana z kostela sejmuta. „O tom, zda může být památková ochrana z jakéhokoliv objektu sejmuta, rozhoduje Ministerstvo kultury. To shromažďuje vyjádření městského památkového odboru, Národního památkového ústavu a příslušného odboru Krajského úřadu Plzeňského kraje. Pak tato vyjádření posoudí a rozhodne," vysvětlila Dědová.

Kostel se nachází na katastru obce Kočov. Ta jej ale nechce. „Určitě zájem mít nebudeme, znamenalo by to velkou investici, kterou si obec nemůže dovolit," vysvětlil starosta Miroslav Pešek. „I když se jedná o soukromé pozemky, několikrát jsme tam uklízeli. Ale marně, po čase se tam nepořádek objeví vždy znovu," dodal.

Více v tištěném vydání středečního Tachovského deníku