Trpísty totiž lákají k přistěhování nové obyvatele a poslední rok se jim to i daří. „Z celkového počtu připravených šestnácti parcel se nám jich podařilo prodat už osm a další zájemci se hlásí, jedna je v podstatě zamluvená," říká starosta Trpíst Josef Pavlas. Oproti například Halži, kde je připraveno 42 parcel, ale domek stojí jen jeden. Avšak ani tam nemají strach, že by je neprodali. „Zatím se nám jich podařilo prodat šest, další zájemce evidujeme," řekla už dříve Deníku starostka Halže Jana Kiššová.

Trpísty prý láká lokalita jako taková. „Je tu klid a čisté prostředí. Navíc máme blízko do Plzně," poukazuje Pavlas s tím, že místní si pozemky pořizují minimálně. Hlavně jde o kupce z celého kraje i Plzně. Z plzeňského sídliště Lochotín to trvá autem do Trpíst čtvrt hodiny. Práce je prý v okolí hodně, hlavně v průmyslových zónách ve Stříbře.

Bytová zóna Jih je v Trpístech zasíťovaná elektrickým vedením a vodou. Chystá se zavedení plynu a kanalizace. Obec prodala parcely za cenu 50 Kč/m2. „Potřebujeme lidi, abychom se dostali přes tři sta trvalých obyvatel a měli více peněz z rozpočtového určení daní. Do rozpočtu by to přineslo necelý milion navíc," dodává starosta.