Našemu deníku to oznámilo několik z nich. Kvůli strachu o místo nechtěli uvést jména, redakce je však zná. Vedení Panasoniku se hájí tím, že informace o TBC nezveřejnilo mj. z toho důvodu, aby neprozradilo totožnost nemocného. „Všichni mistři byli svými nadřízenými žádáni, aby infomace o tuberkuloze, které se začaly mezi lidmi u linek šířit, utajili,“ sdělil pracovník, který si myslí, že je to odpírání nároku na lékařskou péči. „Měli by lidem říci pravdu,“ dodal na adresu vedení další ze zaměstnanců. Podle něj pracovníci najímaní přes agentury, mezi které nemocný cizinec patřil, nemají vstupní prohlídky. „Všichni absolvují vstupní prohlídku,“ popřel výrok vedoucí správy společnosti Pavel Ratislav s tím, že prohlídka by tuberkulozu stejně neodhalila. Firma podle něj nezveřejnila infomace i proto, aby mezi lidmi nešířila paniku. „V příštích dnech hodláme pracovníky o případu infomovat,“ dodal Ratislav.

Tuberkulozu podle něj odhalili lékaři v nemocnici, kde je Polák hospitalizován. „Přišel s podezřením na chřipku a dověděl se, že má TBC,“ upřesnil Ratislav. Hned poté byli podle něj vytipováni pracovníci, u kterých je zvýšené riziko nákazy. Ti pak prošli lékařskou prohlídkou a budou pod dlouhodobou kontrolou. „Tuberkuloza se v Česku vyskytuje výjimečně,“ uvedl krajský epidemiolog Petr Pazdiora.

V Plzeňském kraji se loni objevilo 66 případů TBC, v Plzni to bylo 18 lidí, většinou cizích státních příslušníků. V ČR bylo za rok 2006 hlášeno asi 900 případů TBC, z toho 41 pacientů na tuto diagnózu zemřelo. „Aby lidem hrozilo nebezpečí nákazy, museli by být s nemocným v opakovaném dlouhodobém kontaktu. To znamená například žít s ním v jedné domácnosti,“ vysvětlila primářka Plicní kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Jana Vyskočilová, která potvrdila, že pracovníci kliniky provádějí v Panasoniku šetření. Příznakem TBC je dlouhodobý kašel. Přidává se bolest na hrudi, dušnost, zvýšená teplota až horečka (nad 38°C), úbytek na váze, únava, malátnost.