„Přípravy jsou z devětadevadesáti procent hotovy," informoval Kašpar v pátek dopoledne. „Veškeré materiály jsou vytištěné, botičky vyrobené, teď už čekáme jen na hezké počasí," vyjádřil se. Akce se připravuje už od listopadu. „Jen trasy plánujeme, až sleze sníh."

Pěší trasy jsou připraveny v délkách 5, 10, 20, 30 a 50 kilometrů, cyklistické jsou vyměřeny na 30 a 50 kilometrů.  „Letos bude nejvíce lidí směřovat do okolí Michalových Hor," uvedl pořadatel s tím, že výjimkou budou první dvě nejkratší trasy. Ty totiž zamíří do okolí Brodu nad Tichou.
Dvacítka a třicítka se vypraví na Kříženec, dále do Miachalových Hor a na Buchtál. Dvacítka se pak přes Kramolín a Chodovou Planou vrátí do Plané a třicítka vyjde podél Jilmového potoka na Martinov a zpět do Plané se vrátí přes Pístov, Kramolín a Výškov.

Padesátka, kterou obvykle absolvuje asi patnáctka chodců, zamíří na soutok Kosího potoka a Mže pod Ošelín a proti proudu „Kosáku" vyrazí na Buchtál a dále po trase třicítky.

Trasa cyklo padesátky je plánována přes Otín, Kořen, Olbramov, Zádub a Břetislav do Konstantinových Lázní. Zpět z nich se milovníci kol vypraví přes Čeliv pod Krasíkov a podél Hadovky na Hanov, Hostíčkov, Michalovy Hory zpět do Plané.

Třicítka nepojede do Konstantinek, ale v Lestkově uhne na Hanov a  do výchozího místa se vrátí po trase padesátky.

Start a cíl je u základní školy v ulici Na Valech. Na turistické pochody můžete vyrazit od 7:00 do 10:00, na minitrasu od 10:00 do 12:00. Zápis pro cyklisty je otevřen od 8:00 do 12:00. „Na kolech se nezávodí, každý jede na vlastní nebezpečí, pořadatelé doporučují přilbu. Děti mohou jet pouze v doprovodu rodičů nebo zákonného zástupce," podotkl pořadatel.

Zápisné je 20 Kč, na minitrasu pak 10 Kč.
Plánská 50 je součástí rekreačních cyklovýletů se společným názvem Na kole po českém západě.