Zlatá cesta z Prahy do Norimberka byla v době své slávy středověkou dálnicí. Putovali po ní převážně obchodníci, ale i vladaři. Dnes si ji příroda vzala zpět a jen stěží je rozpoznatelná v krajině. A právě po této dávné dopravní tepně se pěšky vydá skupina nadšenců, která usiluje o poznávání starých časů. „Půjde se nádherným terénem, kterým vedla středověká Zlatá cesta a místy jejími ještě dochovanými úvozy,“ uvádí Roman Soukup ze sdružení Terra Tachovia, které akci s názvem Špacír po Zlaté cestě pořádá.

Po dnes opuštěné cestě se turisté neprojdou poprvé. „Chodíme vždy na podzim a na jaře. Tentokrát to bude už počtvrté. Na prvním špacíru se nás sešlo padesát pět, na posledním o dvacet méně,“ přibližuje organizátor. Roman Soukup hledal, kudy Zlatá cesta vedla a postupně objevoval její umístění. „Rád bych jí ukázal ostatním, aby nezůstala v zapomnění.“

Protože cestu dnes nikdo nepoužívá, půjde o náročnější výpravu, tak jako tomu bylo při minulých špacírech. „Jen kousek se jde po cestě, jinak lesem nebo po loukách. Část také v dochovaných úvozech. Na poslední výpravě jsme procházeli i skrz stádo krav,“ přibližuje, co může zájemce o výpravu potkat.

Důležitost tehdejší Zlaté cesty a význam Tachova dokládají historické mapy. „Například na mapě z roku 1511 je uveden Tachov a na další z roku 1580 jsou vyznačena pouze města Praha a Tachov. Plzeň tam vůbec není,“ připomíná středověký význam Tachova Soukup.

Špacír po Zlaté cestě se uskuteční v neděli 29. dubna a půjde se v úseku mezi městy Bärnau a Tachov. Začátek je plánován na 10 hodin v místě česko – německé hranice u bývalé celnice. „Z důvodu výkladu o historii Zlaté cesty a cestování ve středověku se jde po trase hromadně. To zároveň umožňuje volit volnější tempo pochodu.“

V polovině cesty u hájovny Obora u milníku času sv. Vojtěcha bude připraveno občerstvení. Po dojití do Tachova k milníku času Jana Lucemburského je možné povečeřet v blízké restauraci.

Organizátoři upozorňují na nutnost mít obuv do terénu. Řidiči budou mít možnost se minibusem přepravit zpět pro svá vozidla do Bärnau.

Špacír není ojedinělou akcí pořádanou sdružením Terra Tachovia. „Jde o součást projektu Na Zlaté cestě – historický park Bärnau – Tachov/Pernolec realizovaného partnery bavorským Via Carolina a českým Terra Tachovia spolufinancovaného z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj Cíl 3,“ dodává k věci Soukup.

Stručná historie

Tachov byl prvním českým městem na trase Zlaté cesty. Tachovský hrad strážil bezpečnost Českého království i bezpečnost samotných pocestných již od první poloviny 12. století, kdy ho nechal zbudovat kníže Soběslav.

Za Tachovem cesta pokračovala na Kladruby, kde se spojila s cestou vedoucí od Norimberku přes Přimdu. Z Kladrub vedla na Plzeň, Rokycany, Beroun a Prahu.

Špacír po Zlaté cestě

Kdy: neděle 29. dubna
Trasa: Bärnau – Tachov
Délka: 17 km
Start: v 10 dodin, bývalá celnice Bärnau/Pavlův Studenec
Cíl: Tachov, milník J. Lucemburského

Poznámka: z důvodů plánování kapacit by bylo dobré oznámit svoji účast na Regionálním informačním centru, E – mail: voltr@mkstc.cz , tel. 374 630 000