Když už si pejska nikdo nevezme domu, může s ním alespoň zažít pěkné chvíle na procházce. Alespoň tak o tom hovoří správcová tachovského útulku pro psy U Šmudliny. I přes osvětu, kterou útulek dělá, se na procházky se psy lidé nehrnou.

„Roznášíme plakátky, zveme lidi do útulku, a přesto jich přijde minimum, skoro žádní. V porovnání s útulkem v Mariánských Lázních jsme na tom dost špatně. Tam chodí venčit pejsky i třicet lidí denně," posteskla si provozovatelka útulku U Šmudliny Gabriela Jägerová. Podle správcové chodí návštěvníci pravidelně jen o vánocích.

Útulek má jednoho pravidelného ´venčitele´psů. „Stále chodí devítiletý Honzík Kratochvíl a to je z Tachova vše. O víkendech a svátcích pravidelně už tři roky jezdí mé dvě kamarádky z Plzně. Jinak nikdo a to mě mrzí. Ti lidé nechodí do útulku nebo za mnou, ale především za psy," popsala správcová. Dana Růžková a Iva Herbrichová jezdí do útulku každý víkend z Plzně. „Práce v útulku nás baví, protože všichni jmenovaní mají rádi přírodu. A zastávají názor, že pes je nejlepší přítel člověka. Hlavně všichni chceme dělat práci, která má smysl," shodují se. „Starají se o psy, berou je na dlouhé vycházky, vaří jim polévky. Předaly nám spoustu dobrých chovatelských rad. Některé pejsky si berou do svých depozit," dodává na stránkách útulku Jägerová.

S dalším, s čím, se útulek setkává, je neochota, založená na jisté nevědomosti. „Možní dárci nám říkají, že útulek nic nepotřebuje, že je placen městem. To bych ale chtěla uvést na pravou míru. Město Tachov je majitelem zařízení a pozemků. Jsem nájemce a platím městu roční nájem," řekla Jägerová.

V útulku je dnes sedmnáct psů. Na devět z nich ale správcová přispívá z vlastní kapsy. „Jsou to psi, odebraní z nevhodných podmínek. Psi vzatí od bezdomovců, kteří se jich dobrovolně vzdali či od sociálně slabých lidí, kdy pes byl viditelně trýzněn."

Provoz útulku stojí podle provozovatelky průměrně zhruba třicet tisíc korun měsíčně. Město Tachov přispívá každých šest měsíců na jednoho psa částkou 4000 korun. „To ale jen na ty psy, kteří jsou odchyceni převážně městskou policií," vysvětlila. Vše ostatní včetně plateb za energii, granule nebo veterinární péči platí správcová Jägerová, která krom práce U Šmudliny chodí do zaměstnání, jako finanční poradce.

Zájemci o procházky se psy se mohou přihlásit na telefonním čísle 724583768. Psí útulek funguje od roku 2005.