V evropských státech se sčítání provádí v polovině ledna, kdy se vodní ptáci soustředí v hejnech a minimálně přelétají, což ornitologům napomáhá v práci. To zatím poslední sčítání se uskutečnilo minulý víkend a přineslo hned několik zajímavostí. Například u Tisové se v současné době vyskytuje početné hejno hus běločelých. „Napočítal jsem jich dvacet čtyři a přilétly k nám ze severu," řekl Deníku ornitolog Karel Machač, který na sčítání vyráží pravidelně a ornitologii se věnuje dlouhá léta společně se svojí manželkou Růženou. „Husy běločelé hnízdí daleko na severu za polárním kruhem v tundře. Původem jsou z dálného severovýchodu a Grónska. Na zimoviště létají k nám, ale také až ke středomoří." Od jiných divoce žijících hus se liší bílým čelem a lemem kolem zobáku.

Ornitologové v sobotu sčítali vodní ptáky na Mži v Tachově, kde byly pozorovány kachny březňačky. Nedaleko Boru ale i ledňáček a kormoráni. Ornitolog také potvrdil výskyt orla mořského na Tachovsku. Jen o kousek dál, na Berounku vyrazili plzeňští ornitologové. „Ze zajímavějších druhů bylo tradičně sečteno ve spodním úseku Berounky celkem osm orlů mořských, poměrně často byl viděn i ledňáček říční, třicet jeden exemplář a sem tam volavka bílá, vzácně pak potápka malá," uvedl ornitolog Karel Makoň.

Na Tachovsku dále ornitologové zaznamenali z vodních ptáků také volavku bílou i popelavou a labutě.

Celorepublikově se sčítání provádí zhruba na sedmi stech místech. V roce 2015 sčítali ornitologové a další dobrovolníci vodní ptáky na rekordním počtu 684 míst. Zmapovali 61 druhů ptáků v celkovém počtu 237 a půl tisíce exemplářů. Nejpočetnějším druhem byla loni v lednu kachna divoká, následovala husa běločelá, racek chechtavý, kormorán velký a lyska černá. Mezi druhy, které se vyskytovaly v největším počtu sledovaných lokalit, patří vedle kachny a kormorána také volavka popelavá, labuť velká a morčák velký.

Výsledky mezinárodního sčítání v letech 1966 až 2015 se podle ornitologů využily k analýze, jak se mění počty zimujících vodních ptáků na území ČR. Zjistilo se, že převážná většina zimujících druhů zde přibývá. Ubylo jich pouze šest. Mezi přibývající patří rybožraví ptáci, husy, kachny i rackové.