Většina ředitelů středních škol se shoduje, že studentů učňovských oborů je stále nedostatek. Situace se podle nich ale zlepšuje. Především rodiče, kteří mají často největší slovo při rozhodování kam jejich potomek za dalším vzděláním půjde, poznávají, že řemeslo má zlaté dno a nebrání se tolik, aby jejich děti získaly výuční list. „Učňovskému školství určitě hodně prospěje nová povinnost pro děti, které chtějí studovat na středních školách, splnit povinnou přijímací zkoušku. Věříme, že bude i dost těch, kteří své schopnosti přecenili a na školu s maturitou se nedostanou, tak přejdou třeba na učební obor," řekl Deníku zástupce ředitele a výchovný poradce Střední průmyslové školy Tachov Světce Milan Klimeš.

V rozhodování dětem i rodičům pomáhá prezentační výstava středních škol, která se včera už po čtrnácté uskutečnila v Tachově.

„Akci připravujeme každoročně pro žáky základních škol, kteří končí povinnou školní docházku i pro jejich rodiče, aby jim pomohla s volbou, kam se vydají za dalším vzděláním jejich děti," řekl poradce pro volbu povolání Úřadu práce Tachov Oldřich Struček.

Střední školy se nabídkou oborů snaží reagovat na potřeby na trhu práce. V nabídce jsou jak tradiční obory, které už mají v okrese dlouholetou tradici (například zedník, tesař, kuchař), ale také relativně nové obory vzniklé teprve nedávno. Mezi ty patří elektromechanika, informační technologie, logistika nebo agropodnikání.
Žáci osmých a devátých tříd ale nemusí spoléhat jen na prezentaci škol. Vybírat z nabídky dalšího vzdělání mohou až do února. Na většině základních škol budou v následujících měsících probíhat schůzky mezi žáky, rodiči a středními školami, kde zájemci získají potřebné informace.

Většina žáků nemá jasnou představu o své budoucí profesi

Ve společenském sále, foyer ale i v kinosále se prezentovaly střední školy a firmy nejen z Plzeňského kraje ale i z dalších regionů. Školáci se seznámili s obory, jaké školy nabízejí, některé pomůcky si děti mohly i vyzkoušet. Například Patrik Šiška s Patrikem Klívarem ze Střední průmyslové školy Světce předváděli pásového robota a přitom obsluhovali 3D tiskárnu. „Robota používáme v informačních technologiích a slouží hlavně k tomu, abychom se učili programovat, tedy vytvářet ovládací programy a pracovat s nimi," uvedli studenti. U stánku před kterým zdolával nejednu překážku pásový robot bylo po celou dobu prezentace rušno. „Docela mě to zaujalo. Možná bych chtěl na něčem podobném také dělat. O své budoucnosti ale zatím představu nemám. Nevím co bych chtěl dělat. Asi zkusím průmyslovku s maturitou a pak se uvidí co dál," řekl Deníku jeden ze žáků Petr Dulovec.

U dalšího stánku probíhala prezentace Střední odborné školy Stříbro. I ta se musela za dobu svého působení do značné míry přizpůsobit zájmům a požadavkům firem sídlících na Tachovsku. „Nabízíme obory zakončené maturitou. Letos opět otevíráme Veřejnoprávní činnost, obor, který už je léta velmi oblíbený a Přírodovědecké lyceum. To studenty připravuje pro další studium na vysoké škole. Největší zájem ale je o poměrně nový obor a tím je Agropodnikání. Vysvětlujeme si to tak, že na tachovském okrese byla vždy velká převaha zemědělství a rostlinné výroby, která přetrvává dosud," řekla učitelka Petra Vrtělková a dodala. „Chtěli jsme reagovat na potřeby místních firem a tak jsem do Veřejnoprávní činnosti zařadili předmět logistika, který je velmi žádaný v průmyslových halách na Tachovsku i Stříbrsku. O novém oboru jsme ale neuvažovali. Plzeňský kraj si počet oborů na školách hlídá a prosadit nový obor je velmi obtížné."

Jednou z firem, která se s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků vyrovnává a využila tak možnost prezentace byla i firma RSF Elektronik Stříbro. Ta spolupracuje se Střední odbornou školou Světce Tachov . Studenti třetích ročníků požadovaných oborů mají možnost se zapojit do projektu, při kterém jezdí získávat praxi do mateřské firmy v Rakousku. „Firma zájemců uhradí veškeré náklady na cestu, pobyt i ubytování v zahraničí a mladí pracovníci navíc mají možnost zajímavého přivýdělku. Za to po nich požadujeme tříletý pracovní poměr u naší firmy, Po vykonání úspěšné závěrečné zkoušky nebo maturity k nám pracovník nastoupí. Za nesplnění podmínky mu ale naúčtujeme vynaložené náklady," řekla personalistka Lucie Vlasáková. „S programem jsem spokojeni. Už máme dva zaměstnance z řad absolventů školy a nyní probíhá zácvik jednoho dalšího studenta," dodal vedoucí mechanické výroby Ondřej Řežábek.

Jaroslava Hohlová