Jak ale Deníku napsal Josef Vyskočil, diskuse podle něj měla výrazný smysl. „V nové rubrice Napsali jste nám skoro žádné příspěvky nejsou. Občané už své volené zástupce a z jejich daní placené úředníky neotravují. Mám silné podezření, že právě toto bylo cílem zrušení tohoto prostředku částečné veřejné kontroly orgánů města,“ postěžoval si Vyskočil.

„Protože si myslím, že původní rubrika Diskuse měla výrazný smysl, přimlouvám se za její znovuotevření. Hanlivé, urážlivé, zlomyslné, mstivé příspěvky a praní špinavého prádla lze přece cenzurovat a neotiskovat je,“ doplnil čtenář.

Právě urážlivé anonymy byly podle tajemníka Městského úřadu v Tachově Zdeňka Uhlíka jednou z hlavních příčin, proč město diskusi zrušilo a otevřelo rubriku Napište nám. „Za ten téměř rok, co je diskuse zrušena, jsme nezaznamenali žádný tlak či konkrétní požadavek veřejnosti na její obnovení. Pár lidí se po zrušení diskuse ozvalo, že s tím nesouhlasí, ale to je vše,“ řekl Deníku Uhlík s tím, že do diskuse přispívaly dvě skupiny lidí. „V jedné byly vážné a podnětné příspěvky. Ovšem převládala druhá skupina, která diskusi znehodnocovala anonymy, často urážlivými,“ vysvětlil Uhlík s tím, že jeden z anonymních přispěvatelů se například podepisoval jako Šťoural.

Zavedení rubriky Napište nám byl podle něj krok k prospěchu. „Kontakt s občany jsme nezavrhli a myslím, že se tím podařilo odradit anonymy, které si jen vylévaly zlost,“ uvedl tajemník.

Do nové rubriky přicházejí podle něj průměrně dva podněty či připomínky týdně. Podnět je rozesílán třem lidem – starostovi, místostarostovi a tajemníkovi. „Pisateli odpovíme a připomínku či podnět pak dostává k vyřízení příslušný pracovník daného odboru, do jehož kompetence záležitost spadá. Ten také pisateli zašle výsledek, jak bylo s jeho podnětem naloženo,“ doplnil tajemník.

Kromě rubriky Napište nám najdou čtenáři na internetových stránkách města Tachov rubriku Napsali jste nám. Tam jsou ale poslední příspěvky z července loňského roku. Od té doby město podněty a připomínky nezveřejňuje. „Uvažovali jsme o tom, že bychom zveřejňovali podněty, které se týkají většího počtu obyvatel, ale zatím konkrétní podněty nezveřejníme, zůstaneme u odpovědí autorům připomínek,“ uvedl Uhlík.

Jaké podněty z internetu řešilo město

Podle tajemníka tachovské radnice Zdeňka Uhlíka přišel zatím poslední podnět z rubriky Napište nám minulý týden: „Pisatel si stěžoval na jednoho tachovského podnikatele, který údajně porušuje zákon o životním prostředí. Podnět byl předán na příslušný odbor, pisateli jsme odpověděli a seznámili jsme jej s výsledky šetření. To nepotvrdilo, že by podnikatel zákon porušoval,“ uvedl tajemník.

Jeden z podnětů se zabýval také hlukem na rekonstruovaném železničním přejezdu u plynáren: „Podle pisatelů rušila zvuková signalizace obyvatele bytovek, zejména u vlaku, který jezdí po čtvrté hodině ranní. Lidé z okolí psali, že je signalizace na přejezdu budí. Město vešlo v jednání se Správou železniční dopravní cesty a ta snížila hladinu hluku u semaforů na nejspodnější hranici. Nespokojenost poté pominula,“ popsal Uhlík.