Kvůli tomu se s ním sešli pracovníci tachovského střediska záchranné služby. Měli totiž strach, že bude zrušena celá jedna výjezdová skupina a bude se propouštět. „Předložili jsme panu řediteli několik bodů úsporných opatření, týkajících se provozu tachovské záchranky," řekla Deníku zdravotní sestra Simona Kaštylová. „Jednu z úspor vidíme třeba v tankování pohonných hmot. Našli jsme čerpací stanici, kde bychom mohli tankovat levněji, než dosud," dodala.

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje bude pro rok 2014 disponovat rozpočtem ve výši 230 milionů korun. Deníku to řekl právě její ředitel. „Je to ovšem částka o deset procent nižší, než byla ta letošní," upřesnil Sviták.

Ten při schůzce návrhy pracovníků tachovského střediska uvítal. „Jsem rád, že mi kolegové předložili návrhy na úspory, necháme je přezkoumat a budeme je realizovat. Přeji si, aby zaměstnanci zachovali klid, aby se mohli soustředit na práci. Rozumné návrhy uvítám a budu je podporovat," řekl Deníku.

Hlavní problém záchranky na Tachovsku spočívá především ve velké vzdálenosti od nemocnice. Výjezdy proto často trvají o desítky minut déle, než v jiných regionech. „Nemocnici v okrese nemáme, Stod je daleko, navíc tam není jistota, že budou zachována stávající pracoviště," uvedla Deníku Kaštylová.

Komplikovanosti výjezdů, zejména časové, tachovských sanitek, je si vědom také ředitel. „Zadal jsem kolegovi, aby se vyhledaly počty výjezdů narychlo sestavených posádek v případech, kdy je lékař nucen doprovázet nestabilního pacienta do vzdálené nemocnice. Až budeme znát konkrétní údaje, budu se snažit najít co nejrozumnější řešení," vysvětlil Sviták s tím, že v žádném případě nechce propouštět zaměstnance záchranné služby a garantuje zachování péče o pacienty ve stávajícím rozsahu.

Jak už uvedl minulý týden, určité úspory vidí v tom, že záchranka požádá zaměstnance v důchodovém věku o odchod do penze.

Jednání v garážích tachovské výjezdové skupiny se zúčastnila také starostka Plané Martina Němečková. „Příjemně mne překvapili zaměstnanci, kteří si připravili konkrétní návrhy na úspory v Tachově. Pokud to bude možné, budu ze své pozice apelovat na to, že jestliže zaměstnanci umí rezervy najít, aby byly tyto jejich návrhy vyslyšeny," vyjádřila se Deníku.

Tachovská oblast ZZS Plzeňského kraje zajišťuje neodkladnou péči z výjezdových míst v Plané, kde působí jedna skupina rychlé zdravotnické pomoci a z Tachova. Tam byla donedávna jedna skupina rychlé lékařské pomoci a jedna rychlé zdravotnické pomoci.

Od září loňského roku byl v oblasti zaveden systém tzv. rendez-vous, kdy tříčlenná posádka (řidič, sestra, lékař) doprovází velký sanitní vůz. Lékař pak v případě potřeby může přesednout do velké sanitky a doprovodit pacienta do nemocnice, zatímco malý vůz se vrací na základnu a je připraven k dalšímu zásahu.

Za prvních osm měsíců letošního roku absolvovali pracovníci tachovské oblasti ZZS 3979 výjezdů, z toho při možnosti přeskupování pracovníků na záložním sanitním voze to bylo 258 výjezdů.