Chodová Planá – Jubilejní 20. ročník Mistrovství světa v koulení pivních sudů ve venkovních prostorech Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané je minulostí. Po sérii vítězných tažení domácích závodníků Miroslava Vašinky a Vojtěcha Plevky v uplynulých letech, jim vítězství v letošním roce uniklo o pouhou jednu sekundu, a skončili tak na druhém místě, s časem dvě minuty a pětatřicet vteřin.

Pamětní putovní pohár se tak letos přesouvá za hranice a putuje na Ukrajinu. Nejlepšími závodníky v koulení dřevěného pivního sudu na trase dlouhé šest set metrů se stal ukrajinský tým ve složení Ivan Vinichyk a Ostap Makarchuk.

Netradiční plavidla na Mži. Celkem diváci mohli obdivovat deset odvážlivců.
Netradiční plavidla zaplnila Mži

Stejně jako v uplynulých letech se do Chodové Plané sjeli závodníci z celého světa. Nejvzdálenějšími účastníky letos byl smíšený tým z Japonska. Nejkurióznější pak tým reprezentující Švédsko. „Švédové pojali cestu k nám jako trénink a přijeli až ze Švédska na motocyklech. Cesta jim trvala rovných dvanáct hodin. Mistrovství světa v koulení sudů je ojedinělá akce, která ve světě nemá obdobu a tak mě těší, že si získává oblibu mezi domácími i zahraničními závodníky. Je to pro mě i znamením, že věhlas Chodové Plané a Chodovaru se pomalu, ale jistě šíří světem,“ řekl Deníku s úsměvem obchodní ředitel pivovaru Jiří Plevka.

Letošní ročník byl pro pořadatele vydařený počtem přihlášených účastníků ale i tím, že se vydařilo počasí a cestu do areálu si tak našlo poměrně hodně diváků.