„Letos rožníme pouze prase, stejně jako před rokem. Berana jsme zkoušeli, bylo to něco nového a první rok šel opravdu velmi dobře," sdělil Deníku starosta Lomu Aurel Ardeleanu. „Další rok už ale takový zájem nebyl a ten třetí se prodával ještě méně. Tak jsme si loni řekli, že zůstaneme jen u vepřového," uvedl dále.

Rožnění masa je typickou součástí pouťových oslav v Lomu, které začaly už v pátek posezením na návsi s živou hudbou. Program pokračuje také dnes, kdy odpoledne vystupuje dudácká muzika a večer zahraje skupina Triangl. V osm hodin večer se losuje tradiční tombola.

Svoje pouťové oslavy zahájili v pátek večer také v Třemešném. Tam je nedílnou a oblíbenou součástí pouti Traktoriáda, která letos zve už na sedmý ročník. Koná se ovšem až v neděli.

Sobotní pouťový program v Třemešném je především plný sportovních událostí. Už v sedm hodin ráno začínají na soukromém rybníku pouťové rybářské závody. V devět hodin odstartuje střelecká soutěž v loveckém kole a ve střelbě ze vzduchovky. Od deseti hodin si přijdou na své příznivci fotbalu, začne totiž pouťový turnaj.

Neděle je věnována především recesi – v deset ráno začíná soutěž v přecházení klády přes rybník a ve čtyři odpoledne fotbalové utkání týmu složeného z žáků a žen, který nastoupí proti mužům nad 50 let. To vše doplní Třemešenská bahna, tedy Traktoriáda se soutěží v jízdě zručnosti a dovednosti. Začátek je ve 13 hodin. „Pouťové oslavy jsou spojeny s oslavou 465 let Bezděkova a 775 let Pavlíkova," doplnili na obci v Třemešném s tím, že po celou dobu jsou zajištěny pouťové atrakce a občerstvení.

Další slavnosti, které se tento víkend konají, hostí městys Stráž. Tam se začalo v pátek večer koncertem rockových kapel. V sobotu jsou k vidění například výstava historického hospodářského nářadí, ukázky řemesel, jako tkaní na stavu, drátkování, dřevorubecká technika a další. Připraven je i kulturní program včetně bernartického divadla a večerní taneční zábavy se skupinou Song. V neděli po obědě pak bude koncertovat Dupalka.

Další slavnosti, ovšem nikoliv pouťové, ale zahradní, se konají v areálu zámku ve Svojšíně. Sobotní celodenní program obsahuje různá vystoupení a výstavy. Zpestřením je pak soutěž pro hospodyňky o nejchutnější domácí marmeládu nebo džem.