„Snažíme se, aby každá vesnice, která spadá pod Kostelec měla takovéto zázemí. Chceme totiž, aby se lidé scházeli a vznikal ve vesnicích jakýsi duch pospolitosti," řekl Deníku starosta Kostelce František Trhlík.

„Tato klubovna se buduje z bývalé hasičské zbrojnice, která byla již v žalostném stavu a ani už nesloužila ke svému účelu. Máme totiž jednu hasičskou zbrojnici v Kostelci, která dokáže náš rajon v pohodě objet," pokračuje dále Trhlík.

„Budova je rekonstruována ve třech etapách. Nyní dokončujeme druhou, která bude dokončena v pátek. Při rekonstrukci nám vznikl jeden problém. Při odkrytí původní krytiny jsme totiž zjistili, že krov je úplně shnilý, takže jsme museli přistoupit k tomu, že jsme museli veškeré trámoví vyměnit. Ale všechno zlé je k něčemu dobré," podotkl Trhlík.

„Když jsem totiž viděl ten půdní prostor, tak mi ihned v hlavě vyvstala myšlenka, že se musí nějakým způsobem využít. Proto jsme do těchto prostor vytáhli elektřinu a trubky od topení a půda je připravena pro budoucí ubytování. Představuji si, že bychom zde ubytovávali turisty a ti by do kasy přinesli také nějaké peníze na údržbu takových budov," řekl se zapáleným hlasem Trhlík.

Samotná společenská budova má veškeré sociální zázemí. Disponuje prostornou kuchyňkou a barovým pultem. Místo zbylo i na malý sál, kam přijdou stoly a židle a vznikne tak příjemné posezení pro místní.

Celá budova je napojena na plynové vytápění, ale je také možnost vytápět ji krbovými kamny s výměníkem. Podle Trhlíka je to skvělá investice, protože je to stavba sloužící lidem a o to prý má jít především.

„První etapa, která se uskutečnila předloni vyšla na šest set tisíc. Druhá etapa vyšla na osm set tisíc. Při třetí etapě by se měla celá budova nechat zateplit a dát jí nová fasádní omítka. V tomto kroku také chceme udělat chodník kolem budovy a vystavět prostornou terasu sloužící pro letní posezení. Myslím si, že tato etapa se zvládne udělat přibližně také za šest set tisíc. Nyní je důležité, že budova se už dá využívat a slouží pro dobrý účel," dodal Trhlík.

Celou rekonstrukci také finančně podpořil plzeňský kraj. Starosta je rád, že mohli opravit starou budovu, ze které vyzařuje její historie a vyvarovali se stavbě nové.

„I když by to asi bylo levnější postavit nové zázemí a hasičskou zbrojnici ponechat jejímu osudu, tak by to nebylo ono. Už jen když se podíváte na ty klenbové stropy," ukazuje v místa starosta.

„Dle mého názoru bude klubovna hojně využívána. Snažíme se zde pořádat akce pro děti. Místní to také využijí k oslavám narozenin, nebo jiných rodinných akcí," řekl Deníku jeden z místních, který si nepřál být jmenován, ale redakce jeho jméno zná.

Lukáš Hilpert