Výstava potrvá téměř celé prázdniny, až do 27. srpna. Tachov se tak stává další zastávkou putovní expozice o historii, současnosti i budoucnosti figurky. Na výstavě se kromě současného výrobce Igráčka, kterým je společnost EFKO, podílí také Technické muzeum v Brně.


„Jsme pyšní, že putovní výstava Fenomén Igráček sklízí od svého počátku velké úspěchy a že můžeme rozdávat radost ve všech koutech České republiky," okomentoval Miroslav Kotík, majitel společnosti, která dnes figurku vyrábí.
Hračka byla na trh znovu uvedena v roce 2010, od té doby se ji výrobce snaží vylepšovat a zároveň informovat veřejnost o historii i současnosti.
„Putovní výstava představuje první návrhy a původní sady Igráčka, výrobní formy či jednotlivé díly slavné postavičky. Výstava také zahrnuje plány do budoucna," dodal Kotík.


V tachovském muzeu bude k vidění i historicky první varianta Igráčka, kterou byl zedník. Vyroben byl v roce 1976. Postavička dostávala postupně nové varianty, nové profese, doplňky.
Desítky z Igráčkových variací nabídne výstava v Tachově, včetně nových postaviček a celých jejich sad – zajímavě se může jevit Igráček ve světě Hello Kitty, dalšího světového hračkářského fenoménu. K vidění by mělo být celé městečko s postavičkami Igráčka v různých profesích a variantách a se spoustou různých doplňků.