Někteří obyvatelé tachovského regionu si neváží práce druhých a lidské hodnoty jdou mnohdy stranou. Shodují se na tom starostové měst a obcí tachovského regionu. Poukazují tak na jednání vandalů, kteří i nadále ´přispívají´ ke špatnému vzhledu obcí a kritice ze strany jejich návštěvníků. „Poslední dobou jsem hodně uvažoval o lidských hodnotách a dospěl jsem k názoru, že si lidé neváží jeden druhého a jejich hodnotový systém je mnohdy zcela odvrácený tomu, který by měli uznávat,“ říká Petr Kovařík, starosta Boru.

„Je potřeba se nad tím zamyslet,“ dodává. Hrůzu v něm vzbuzuje pohled na zdemolované lavičky ve městě a rozházené odpadky. „Nepůsobí to zrovna působivě. Táži se, komu co lavičky udělaly a komu vadí odpadkové koše na náměstí. Pokud si někdo chce hrát na popeláře, tak ti přece popelnice nevysypávají na zem,“ kroutí hlavou borský starosta. Terčem vandalů se v Boru stalo i nedávno zrekonstruované dětské hřiště. „Nepochopím, proč místo a jeho okolí, kde si hrají děti, někdo zaměňuje za veřejné záchodky pro své čtyřnohé miláčky a skládku odpadů,“ mrzí Kovaříka. „Nelze přece spoléhat na to, že takzvaná rychlá četa městského úřadu všechno uklidí. Já však doufám, že v našem městě žije převážná část inteligentních lidí, kteří si váží toho, co druzí vybudovali,“ podotýká starosta. Se stejným problémem se zabývají také v Přimdě.

„Měli bychom se zaměřit na několik našich spoluobčanů, zejména z řad mladé generace. Ti ničí vybavení města. Na opravy jsou pak vynakládány nemalé finanční prostředky,“ poukazuje Miloslav Kunt, starosta Přimdy. V období letních prázdnin musela být ´díky´ vandalům odstraněna autobusová čekárna ve Velkých Dvorcích. „Ta byla kompletně zdevastována a nyní z ní zbyla pouze střecha,“ uvedl Kunt. V Přimdě také dochází ke znečišťování okolí kostela a narušování bohoslužeb. „To určitě nevytváří dobrý náhled na naše město. Jsem toho názoru, že naše mládež má v Přimdě celou řadu sportovišť, která mohou využívat a kde mohou zhodnotit svoji sílu.

Bohužel, na sportovištích vidím vidím pouze stejné tváře. Apeluji na všechny naše obyvatele: Pomozte zabezpečit dohled nad pořádkem ve městě,“ dodává Miloslav Kunt. Podle starostů vše stojí za slabou výchovou. „Také my jsme měli v minulosti problémy s dětskými vandaly. Ale díky našim spolkům a organizacím, které svoji činností výchovně působí právě na mládež, jsme tento nešvar zcela vymýtili,“ uvedl František Trhlík, starosta Kostelce.