V Tachově se uskuteční sběr stromků klasickou formou. „Občané mohou odzdobené stromky pokládat k popelnicím. Komunální služby je pak v několika fázích odvezou," vysvětlil již léta zaběhlou taktiku starosta Tachova Jiří Struček. I působení zeleného velikána na náměstí se již chýlí ke konci. Zmizet by měl po tříkrálových svátcích, ale asi jako všude, bude záležet na počasí. „Vánoční stromek měl být původně nařezán na špalky a rozprodán, ale nakonec jsme se dohodli, že dřevo bude použito v městské sauně," představil netradiční využití stromu starosta.

Ve Stříbře, kde se některé vyhozené vánoční stromky objevily již před Silvestrem, budou postupovat podobně. „Je připraven svoz, který započne po třech králích," řekl starosta Stříbra Karel Lukeš.

Díky velmi kladné odezvě od veřejnosti, která byla slýchána při slavnostním rozsvícení, nebo při novoročním ohňostroji, si své působení prodlouží vánoční strom stojící na stříbrském náměstí. Tomu se dostalo i ocenění v podobě čtvrtého místa v celorepublikové internetové soutěži o nejhezčí městský vánoční strom. I když by se některým mohlo zdát, že bramborová medaile je spíše k vzteku, zástupci města to tak neberou.

„Náš strom skončil za městy, jako je Praha a další velká města. Co se týká menších měst, umístili jsme se nejlépe, což je podle mého úspěch," uvedl Lukeš. Další osud bude mít okrasa již klasický. Strom bude rozřezán a zbytky použity jako palivo.

„Strom byl vybírán mezi těmi, které nějak ohrožovaly například komunikace, nebo přilehlé baráky. Tudíž při jeho kácení bude stejný postup, jako při jiných stromech, způsobujících možné nebezpečí," vysvětlila starostka Plané Martina Němečková. Zpracované dřevo bude poté samozřejmě k zakoupení. Ceník je možné shlédnout na stránkách města Planá. Odvoz stromků, které vyhodili obyvatelé již v těchto dnech, probíhá.