Nejinak tomu je v letošním roce. O víkendu se více než desítka mužů a žen oblékla do zástěr a pustila do příprav letošního včelařského plesu. Ten se sice uskuteční až 15. února v sále kladrubského kulturního domu, ale perník do tomboly je třeba upéct, nazdobit a nechat uležet, aby byl skutečné dobrý.

Včelaři a jejich partnerky a kamarádky se v kuchyni pěkně zapotili. „Perník jsme připravovali z 19,5 kilogramu mouky, sedmi a půl kilogramu cukru, spotřebovali jsme 120 vajec, třicet balení koření do perníku a tři kila medu," vypočítal Deníku František Černoch.

Tombola bude čítat bezmála dvě stovky voňavých dárečků. Z uvedeného množství ingrediencí totiž včelaři napekli pět velkých perníkových chaloupek a deset menších perníkových chaloupek – tedy takovou malou perníkovou vesnici. „K tomu jsme upekli sto padesát perníkových srdcí a různé drobné figurky a dekorativní perníčky, které budou v takových dárkových balíčcích," doplnil Černoch.

To ale není zdaleka všechno. Perník je sice napečen, teď musí několik dní uležet a pak se včelaři sejdou znovu. Tentokrát k titěrné práci s barevnou sladkou směsí, kterou budou upečené části chalup, srdce a drobné perníčky zdobit. „Ke zdobení se sejdeme příští pátek, abychom měli na ples, který je v polovině února, vše připraveno," doplnil Černoch s tím, že na Tachovsku jsou kladrubští včelaři možná jediná včelařská organizace, která připravuje takovou rozsáhlou perníkovou tombolu. A obvyklé to není ani v rámci celé republiky.

Jak již bylo uvedeno, včelařský ples v Kladrubech se koná 15. února v sále kulturního domu, k tanci i poslechu hraje DM Band. Začátek je ve 20 hodin.