A tak se můžeme dostat do situace, kdy na naší pomoci bude záviset život někoho jiného a kdy správná a včasná první pomoc může zachránit lidský život.

Proto každý rok na jaře organizujeme pro žáky naší školy kurzy poskytnutí první pomoci spojené s praktickým nácvikem. Naším cílem je, aby v případě potřeby byli schopni zraněnému člověku rychle, správně a účinně pomoci. S tímto nelehkým a zodpovědným úkolem nám každoročně dobrovolně a nezištně pomáhají profesionálové – zdravotní sestry, lékaři z letecké i rychlé záchranné služby.

V letošním roce jsme v posledním dubnovém týdnu k nám do školy pozvali členy Záchranné služby Royal Rangers z Černošína, kteří naše žáky seznámili se zásadami první pomoci, procvičili s nimi, jak zavolat záchrannou službu, na reálně namaskovaném zranění si žáci vyzkoušeli ošetřit a zastavit krvácení a zlomeninu na různých částech těla, nacvičovali polohování a transport raněných, učili se resuscitovat na resuscitační panně a seznámili se i s funkcí automatizovaného defibrilátoru. Dopoledne věnované zdravovědě bylo nejen potřebné a užitečné, ale i zábavné a plné zajímavých situací. Nejvíce asi všechny překvapilo namaskované krvácející zranění, ne všichni našli odvahu a zkusili jej ošetřit. Zaskočeni jsme byli fyzickou obtížností při provádění resuscitace a užili jsme si i vzájemné obvazování různých částí těla. Získané znalosti a dovednosti při poskytování první pomoci mohli vybraní žáci otestovat v okresním kole dopravní soutěže Besip, která se konala 29. dubna v Černošíně a kde se naše družstvo umístilo na hezkém 5. místě.

Členům Záchranné služby Royal Rangers velmi děkujeme za profesionální úroveň praktického nácviku, zajímavé ukázky i teoretické rady a především za ochotu, se kterou k nám přijeli, za trpělivost a výborný přístup k žákům.

Alena Kalavská