Mají pocit, že se v obci začalo více krást, i když představitelé obce podobný názor nesdílejí. Také policejní statistiky o nárůstu kriminality nehovoří.

„Ano, teď se stala po delší době jedna krádež, kterou řešila policie, ale jinak nemám pocit, že by tady narůstala kriminalita," vyjádřila se Deníku starostka Alena Kořínková. „Ani si nám na úřadě nikdo nestěžoval, že by měl obavy z většího počtu krádeží, nebo z nárůstu kriminality," doplnila starostka.

Dříve byla každá branka otevřena, jak už to na vesnicích bývá, nyní si lidé přidělávají zámky, aby mohli lépe zabezpečit svůj majetek. Dřevo, železo, nafta v kanystrech ale i osobní auto, to jsou zlodějské úlovky neznámých lapků z posledních měsíců. Oficiálně ale skutečně tolik krádeží není –  problém je podle policie v tom, že poškození věc  sice někdy oznámí, ale nechtějí se tím dále zabývat a podávat trestní oznámení. „Pokud lidé skutečně zaznamenávají nárůst krádeží a setkávají se s tím, že jim někdo něco odcizí, tak by to rozhodně měli oznámit na policii. Nárůst kriminality v obci nezaznamenáváme. Od léta loňského roku došlo ke dvěma přestupkům v dopravě a k jednomu odcizení vozidla," informovala policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Přesto obyvatelé Dlouhého Újezdu o několika případech s Deníkem hovořili. „Praskla mi pružina na tlumiči u mého auta, a tak stálo jako by nepojízdné několik dnů před naším domem. Když jsem po několika dnech k autu přišla, měla jsem ulomenou kliku. Pravděpodobně se do něj chtěl někdo dostat. Na policii jsme to nehlásili, protože by udělali jen zápis a to je vše," sdělila  Andrea Benešová z Dlouhého Újezdu.

„Slyším i od ostatních lidí, že byli vykradeni. Sousedce zmizelo ze zahrady veškeré železo. Dále si stěžovali majitelé z jednoho neobydleného domu, že měli vylomené dveře a někdo jim tam šmejdil. Slyším to na každém rohu," dodala žena.

Lidé byli podle vyjádření některých zvyklí na svůj klid. „Mám velice lehké spaní a neustále v noci štěkají psi jako pominutí. Majitelé psů by neměli podceňovat toto noční zběsilé štěkání," uvedla Markéta Duspivová.

„Pes sice nahlásí cizího člověka, ale třeba nezabrání krádeži, proto by měli lidé alespoň vykouknout z okna a zkontrolovat zahradu nebo ji opatřit alespoň světelnými čidly, aby měli lepší šanci zloděje zpozorovat. Slyším to ze všech stran, že někomu něco ukradli," dodala Duspivová.

Přesto zatím jediným oficiálně nahlášeným činem je krádež automobilu za více než milión, která se stala minulý týden. „Policisté se zabývají případem, který se stal mezi 9. a 18. lednem v Dlouhém Újezdu. Dosud neznámý pachatel tam oknem otevřeným na ventilaci vnikl do garáže domu, ze které pokračoval do obytných prostor. Ty prohledal a z obývacího pokoje si odnesl set posilovacích činek. V garáži pak nalezl klíče od dvou zaparkovaných vozidel a s jedním z nich odjel," uvedla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Pachatel tak majiteli způsobil škodu přesahující 1,1 milionu korun.