VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Degustátoři vybrali v sobotu nejlepší víno pocházející z plodin Tachovska

TACHOV - Hlavní cena patří nápoji, který dodal do Tachovské bobule Jaroslav Pavlásek

16.4.2007
SDÍLEJ:

Porotci Václav Smihrodský a Jan Hřebejk (zprava) u seřazených lahví sevzorky vín tachovských pěstitelů.Foto: DENÍK/ Jiří Kohout

Nejlepší červené víno vyrobené z plodin vypěstovaných na Tachovsku není z révy, ale z rybízu. Do šestého ročníku soutěže Tachovská bobule, který se konal v sobotu v hotelu Olympic v Tachově, jej přihlásil Jaroslav Pavlásek pod názvem Červený a černý. „Celkem se nám sešlo čtrnáct vzorků vín, z toho tři bílá vína, jeden sekt a zbytek jsou červená,“ informoval nás hlavní organizátor Tachovské bobule Jan Hřebejk. Porotci, kteří se v sobotu při hodnocení kvality vín tachovských pěstitelů sešli, se shodli v tom, že letos nebyl žádný slabý vzorek. Všechny donesené nápoje se vyznačovaly solidní kvalitou.

Degustátorům nejvíce chutnalo zmíněné rybízové víno, o druhé a třetí místo se muselo rozhodnout v rozstřelu, neboť nápoje získaly stejný počet bodů. Nakonec skončilo druhé Čučo z Máchovky Václava Smihrodského a třetí Maminčino čaro Jitky Vocelkové. Bohumil Vocelka je také jedním z mála pěstitelů, který se pokouší na Tachovsku vyrábět víno z révových hroznů. „Úrodu máme každý rok, ale tak jednou za deset let se podaří vypěstovat velmi kvalitní úrodu,“ řekl nám. Chce to podle něj sušší a slunečný rok. Vocelkovi pěstují modré i bílé hrozny, víno však vyrábějí jen z modrých.

Ročně tak pětadvacet až třicet litrů. Při sobotní Tachovské bobuli ochutnávali porotci vína nejen z rybízu a hroznů, ale třeba také šípková, bezová, případně z různých ovocných směsí. „Mohou být z čehokoliv, podmínkou je pouze to, aby byla plodina vypěstovaná na Tachovsku,“ vysvětlil Hřebejk. Degustátoři nevěděli, který vzorek pijí, ochutnávali podle čísel. Původce vína byl odhalen až po vyhlášení výsledků. Ochutnávalo s eklasickým způsobem, vzorky byly seřazeny podle cukernatosti a hodnotil se vzhled vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem. Kromě nápojů se soutěžilo také o nejlepší vinětu. Vyhrálo Maminčino čaro Jitky Vocelkové.

16.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Petr Ardeleanu bude v sobotu pískat na Baníku

Ze zákulisí veteránského motokrosového závodu ve Stříbře.

Rozhodne již Stříbro o motokrosových titulech?

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Vuřty seniorům griloval starosta

Stříbro - Nová pergola u Domova pro seniory ve Stříbře je dokončená, a tak mohla jednoho teplého odpoledne hostit obyvatele domova, kteří si zde udělali pěkné společné grilovací odpoledne. 

Na slavnosti piva pojede zvláštní pivní vlak z dolního nádraží

Karlovy Vary - Zvláštní vlak s názvem Karlovarský Chodovar Expres vypraví už podvanácté České dráhy na tradiční slavnosti piva v rodinném pivovaru Chodovar.

Starají se židovský hřbitov i o kulturní dění v obci

Stráž – Pro svou organizaci používají historické názvy, které platily v českých obcích před rokem 1850.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení