Nezapomenutelné chvíle si spolu se svými rodiči na celý život odnesli Vládík Tajcnár, Adélka Königová, Nicolka Polanská, Petřík Nič, Klárka Trefilíková, Frederic Kirschner, Anička a Jituška Moulisovy, Jiřík Babyka a Verunka Švehlová. Po kulturním pásmu, které si pro miminka připravila děvčata z tachovské základní školy v Hornické ulici, rodiče novoobčánků oslovila předsedkyně Sboru pro občanské záležitosti Anna Báčová.

„Stojíte na pokraji nové cesty vašeho dalšího života. S dítětem v náručí a rodičovskou starostlivostí a láskou vstupujete na tuto cestu. Vaše děťátka ještě nechápou, co se kolem děje, ale vy už jistě spřádáte sny a plány, jak potomky budete vychovávat, abyste z nich měli radost a aby se stali platnými členy naší společnosti, až jednou dospějí,“ pronesla. Radost z narození dítěte je však i příležitostí k zamyšlení nad povinnostmi, které z rodičovství plynou.

„Narození nového človíčka je vyvrcholením lidského poslání a završením rodinného štěstí. To neznamená mít jen někoho vedle sebe, na něhož se lze spolehnout, ale znamená to mít i někoho, o koho se můžete starat, komu můžete rozdávat. A to jsou právě děti, které při všech starostech o ně dávají rodičům radost a smysl života,“ uvedla Anna Báčová. Rodiče vytváří první předpoklady pro zdravý vývoj dítěte.

V klidné, vyrovnané a láskou podpořené rodině se utváří také dobrý charakter mladého člověka. „Možná, že je zbytečné, abych vám připomínala, že dítě bude opakovat vaše slova, že bude napodobovat vaše činy. Jistě vynaložíte všechny síly, aby si vaše dítě, až bude opouštět rodičovský dům, odnášelo do života jen ty nejcennější charakterové vlasnosti,“ řekla mimo jiné předsedkyně.