Stesky obyvatel Bezdružic na nedostatečnou dopravní obslužnost pramení z toho, že údajně nedocenili vlaková spojení. Je o tom přesvědčen starosta města Jan Soulek. „Autobusové spoje jezdí jen ve všední dny. Síť vlakových spojů je však hustší. Třeba na Plzeň je spojení vlakem výborné,“ říká starosta. Město je koncovou stanicí železniční tratě Pňovany – Bezdružice, vlak zajíždí do města sedmkrát denně.

Podle Soulka je obtížné domluvit s dopravcem a Plzeňským krajem posílení autobusů. Vždy se totiž prvotně řeší, kdo bude hradit ztráty z provozu. „Lidé odkázaní na dojíždění do práce si stěžují právem. Spojů je málo, proto utíkají do měst,“ myslí si zdejší občanka Marta Pechlátová. Soulek říká, že se radnice snaží o nápravu „Naposledy jsme vyjednali alespoň to, že jezdí spoj do Plané.

Díky pochopení obcí ležících na trati jezdí třikrát týdně,“ říká. Na radnici přišly náměty na úpravu několika dalších spojů. „Musíme o nich jednat na hejtmanství, úprava na jednom místě může spustit dominový efekt, a lidem na jiném místě zkomplikovat život,“ vysvětlil Soulek. Město také zvažuje, že vytěsní autobusové zastávky z náměstí. „Vznikne nový dopravní terminál. Postavíme nové zastávky s krytými stáními, na náměstí už autobusy nebudou zajíždět a otáčet se na něm. Pak ustanou i stížnosti na to, že se pasažeři nemají při čekání na autobus kde posadit,“ říká Soulek.