„Vedle skládky je pouze úpravna vody, kde je všechno pečlivě utěsněné. Nebezpečí, že by odpad ohrozil vodu, tedy nehrozí. Samotné vrty jsou přibližně jeden kilometr daleko," řekl Deníku vedoucí provozu úpraven vody společnosti Vodakva Jaroslav Vojta.

Přesto se ani vodařům skládka, na kterou Deník upozornili čtenáři, v sousedství jejich provozu nelíbí. „Vadí nám to i z estetického hlediska. Například na straně, kde je skládka, bychom chtěli dokončit fasádu," doplnil Vojta. Kvůli nahromaděnému odpadu je však přístup komplikovaný.

Majitelkou pozemku je Dagmar Mičulková z Frenštátu pod Radhoštěm. „Pozemek jsem zdědila a vůbec jsem o něj nestála. Kdybych věděla, co s ním bude za problémy, dědictví bych se ráda vzdala. Jsem na druhém konci republiky a nemám takové možnosti se o nemovitost postarat," řekla Deníku.

Majitelka už jednala se zástupci města Bor, v jehož katastru se černá skládka nachází. „Vypadá to, že černou skládku necháme zlikvidovat a vynaložené náklady pak budeme vymáhat po majiteli," uvedl starosta Boru Petr Myslivec. Město přitom v rozpočtu na letošní rok vyčlenilo 100 tisíc korun na likvidaci černých skládek.

„S tím, že město nechá pozemek uklidit a bude pak požadovat náklady na mě, jsem srozuměna. Nic jiného nezbývá. Slíbili, že tam dají fotopasti, tak snad to nějak pomůže," dodala majitelka.

Ta podle svého vyjádření podniká kroky k tomu, aby se nechtěného dědictví vzdala. „Ten pozemek skutečně nepotřebuji a pokud se mi podaří se ho zbavit, budu šťastná," vyjádřila se Deníku.

Původce černé skládky, která se nachází vedle komunikace mezi Damnovem, Velkou Vsí a Kurojedy, se odhalit nepodařilo. „Žádné indicie, které by vedly k odhalení původce, se na místě nenašly. O fotopastech, případně o umístění kamery, skutečně uvažujeme," uvedl borský starosta.
Podle některých obyvatel stojí za vznikem skládky nepřizpůsobiví občané. Ti údajně vozí odpad na místo už mnoho let. „Pokud by neležel sníh, je vidět, že na skládce je vše, co nejde zpeněžit ve sběrně, tedy hlavně plasty a také to, co přivezou z hromádek a následně neprodají," napsal Deníku čtenář, jehož jméno je redakci známo.

„Ve zmiňované Velké Vsi bydlí můj kamarád, jezdím k němu často a problém se skládkou trvá nejméně deset let. A ta fotopast mohla být u úpravny vody již dávno," doplnil.

Obyvatelé vesnic v okolí skládky nejsou pochopitelně rádi, že se tam odpad neustále hromadí. „Kolem je hezká krajina, kam se dá jít na pěkné procházky a není to nic příjemného, když při procházce narazíte na něco takového," okomentovala skládku jedna z obyvatelek Damnova. „Nechápu lidi, jak mohou být takhle bezohlední," dodala.

Potřeba něco se skládkou udělat je podle lidí evidentní. „Je dobře, že na to v Deníku upozorníte. Už by se s tím mělo opravdu něco udělat. Ale chápu, že skládka je na soukromém pozemku, takže legislativně je to trochu složitější," řekl Deníku Jiří Šefčík, starosta Ošelína, tedy obce, která se nachází zhruba tři kilometry od skládky.

Čtěte také: Ekologická bomba tiká u Kurojed