Tisíce litrů vody protečou v sezóně tryskami v kašnách. Na podzim musí ale města i obce vodu z kašen vypustit a mnohdy je nutné provést i údržbu. Stihnout to musí ještě před příchodem mrazů.

Mezi prvními, kde kašnu zazimovali, byla Přimda, nejvýše položené město okresu. V předstihu jsou právě kvůli klimatickým podmínkám. „Už minulý týden vodu technická četa vypustila a pracovníci umyli stěny kašny. Vyndalo se čerpadlo a vše zajistilo proti mrazu," informoval Deník radní města Josef Rídl s tím, že kašna nemá odtok, tak je nutné vodu přečerpat pomocí hadice. „Jde o nějakých dvacet pět až třicet kubíků vody, která odteče do kanálu, aby se nevypouštěla třeba na ulici," dále poukázal radní. Voda se v kašně objeví až zase z jara. „Musí být ale vydezinfikovaná suchým leden," podotkl Rídl.

Naproti tomu město Stříbro vodu z kašen uchovává přes zimu v podzemních nádržích. „Pod náměstím se nachází provozní místnost, která kontroluje chod všech vodních atrakcí. Je zde také nádrž, kde se bude voda přes zimu uchovávat," vysvětlil starosta Stříbra Karel Lukeš. Co se týče nadzemních prvků, tedy různých fontán a vodních zrcadel, ty už jsou na zimu připraveny. Jak starosta vysvětlil, stačí pouze umístit speciální krytky na světla v zemi a náměstí je na mrazivé počasí připraveno. Atrakce budou ale využity i přes zimu. „V oblasti kolem vodních zrcadel by měla být od prosince k vidění výstava Má vlast – Cestami proměn. Do této soutěže a putovní výstavy jsme se zapojili s naším projektem opravy křížové cesty. A právě prostor u zrcadel by mohl být velmi dobrým místem," dále vysvětlil Lukeš.

O dvě kašny se stará město Tachov. Na náměstí 
a na nádvoří zámku. V obou přes sezónu klokotá voda. Nyní jsou už obě také vypuštěny. „Na začátku listopadu se kašny tradičně vypouštějí. Tato práce se letos již uskutečnila. Dále budou kašny vyčištěny a zavezeny chvojím. Tak přečkají zimu," uvedl starosta Tachova Jiří Struček.

Novinkou pro okresní město bude kašna bez svátečních ozdob. „Na výzdobu kašny na náměstí se často snášela kritika. Proto je již na devadesát procent rozhodnuto, že letos výzdobu vynecháme. Do budoucna se ale uvažuje o decentním světelném ozdobení, které by se zde nacházelo celoročně," dále řekl Struček.

Planá se stará hned o několik kašen a má na svém území i naučnou stezku s příznačným názvem Voda pro život. „Také u nás se kašny na zimu vypouští a zazimují," uvedla starostka Plané Martina Němečková. Ve městě je z původně osmi kašen z konce devatenáctého století nyní jen šest, do čtyř město plánuje na jaře napustit vodu. „Kašna před obchodním domem byla obnovena v sedmdesátých letech. Do druhé v blízkosti kina bylo umístěno dílo italského sochaře Giulia Bazanella v roce 1994. Kašnu na autobusovém nádraží doplnil v roce 2013 německý sochař Korbinian Huber skulpturou Kolotoč lásky a od tohoto týdne najdete v kašně u mincovny dílo místního umělce Tilo Ettla," připomíná historii starostka. V posledně zmiňované kašně je instalováno sousoší ryb. „Od jara budou opět na sezónu v provozu kašny, a to celkem čtyři."

V Chodové Plané mají kašnu na náměstíčku. Vodu na zimu vypouští. „Vodu musíme vypustit každým dnem, provede se i kontrola kašny. Loni se například měnila sítka," uvedl starosta Chodové Plané Ctirad Hirš. 
I tato kašna poslouží v době Vánoc, kdy je svátečně nazdobena i nasvícena.

V městě Černošíně je kašna z druhé poloviny devatenáctého století zazimovaná týden. „Vodu jsme vypustili, vyndali čerpadlo a provedli kontrolu. Kašnu připravíme na výzdobu na Vánoce," potvrdil starosta města pod Vlčí horou Miroslav Plincelner.