Největším lákadlem ve zmíněných dvou městech byl vodojem v Tachově, který byl poprvé v historii zpřístupněn pro veřejnost.

„Představili jsme dosud funkční technickou památku, která je nově opravená. Přesněji tedy dva roky. Po celý den sem chodili návštěvníci a každý z nich mohl ochutnat vodu, zeptat se na cokoliv, co ho zajímalo," řekla pracovnice vodáren a kanalizací Alice Poncarová a pokračovala: „Vodojem byl dostaven v roce 1924. Vodojem je majetkem města Tachov, město tento majetek propůjčilo a vodárny a kanalizace ho mají ve správě."

Lidé z Tachova a okolí, kteří do vodojemu přišli, si podávali kliku a sami pracovníci vodáren potvrdili, že s takovou účastí ani nepočítali.

Den památek se konal i ve Stříbře. Zájemci mohli shlédnout celkem dvanáct zajímavých míst. První krok však vedl do muzea, kde získali pamětní listy pro sbírání razítek. „Lidé projdou s pamětním listem všechny památky a na každém místě si list orazítkují v dané kolonce. Když se k nám vrátí a budou mít všechna razítka, obdrží od nás malý dárek," uvedla pracovnice Městského muzea ve Stříbře Alena Šilháčková, která dodala, že pro tuto zvláštní příležitost nechali vyrobit balónky s obrázkem kostela a mostní věže.

Mezi úplně prvními návštěvníky muzea byla jedenáctiletá Michaela Krátká. „Chci obejít s kamarádkou co nejvíce památek, akorát ke kostelu sv. Petra nesmím jít, ten je daleko za městem. Ale stejně nejhezčí památkou je naše radnice na náměstí," myslí si mladá turistka.

V prostoru stříbrské Bašty přichystali Dolníci Stříbro výstavu s názvem Hlas světla, kde jsou k vidění fotografie Petra Jirase. Navíc zde byla k vidění i část soukromé sbírky minerálů od sběratele Petra Osvalda.

Martina Sihelská