Oč jde? „Před platností obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce byl vlastník nově postaveného například domu povinen doložit dokumentaci skutečného provedení, případně geometrický plán," upozornil Deník na problematiku Pavel Belda, jednatel Geodézie Český Západ.

Majitel nového domku musel tedy požádat geodetickou kancelář, aby mu zaměřila skutečný stav domu, plotu a podobně. Podle geodeta by vše to, co podléhá stavebnímu řízení, mělo být takto zaměřeno. „Jenže Bezdružicko, Lestkov, Tachov, myslím, že i Bor, Planá či Stříbro, tedy zhruba padesát procent území Tachovska, má novou vyhlášku, na jejímž základě jsou vlastníci nově postavených nemovitostí nuceni předložit i takzvaný akceptační protokol," popisuje dále Belda s tím, že pro geodetickou kancelář to sice není technicky problém, ale: „Vzhledem k podmínkám to není únosné mnohdy ani pro toho stavebníka ani pro nás to není příjemná práce. Navíc výsledek je velice sporný. Obce si vydaly tyto vyhlášky ke správě svých zařízení. Chtějí evidovat různé prvky jako například kašny, lampy pouličního osvětlení a podobně," dodal.

Jedním z měst, které vyhlášku vydalo, je Planá. Osloveno bylo už před dvěma lety Plzeňským krajem.

Podle místostarosty Plané Pavla Nutila museli stavebníci podle zákona dokládat skutečný stav. Kraj ale připravoval vedení Digitální technické mapy a proto začal oslovovat obce. „Řekli nám, že budeme do mapy přispívat našimi daty a přišli s návrhem smlouvy. Když ale na ni přistoupíme, musíme přijmout vyhlášku o vedení technické mapy obce," popisuje Nutil a pokračuje: „Bylo nám slíbeno, že k datům budeme mít asi čtyři nebo pět let bezplatný přístup a navíc pro občana to nebude mít další zatěžující vliv. Takto nám a řadě dalších obcí bylo prezentováno." Oslovení krajští úředníci se prý shodli na tom, že občana to nezatíží a navíc by časem mělo dojít naopak ke zlevnění služby, protože by se data soustředila jednotně na jednom místě.

„Právě proto se rada města Plané usnesla na přijetí smlouvy od Plzeňského kraje. Jenže jsme měli povinnost do šesti měsíců pak přijmout vyhlášku. Nakonec se ale ukazuje, že vše se prodraží a občana i geodetické kanceláře to zatíží dalšími povinnostmi. Uvažovali jsme, že od vyhlášky couvneme, ale zatím čekáme, co ještě ukáže čas," dodává Nutil, který jednání kraje v této záležitosti považuje za ne zcela korektní.