Sběr do takovýchto nádob je jeden z nejjednodušších způsobů, jak se zbavit nepotřebných věcí, ale umisťování věcí do nich má svá pravidla. Materiál musí být čistý, suchý a v igelitové tašce.

„S vedením města byla vytipována místa, kam by se mohly kontejnery dát. Firma, která kontejnery provozuje, neplatí městu za záběr prostranství a o provoz a chod se stará sama," popsala Marie Multušová z městského úřadu v Tachově.

Dva kontejnery najdete na sídlišti Východ,  jeden na sídlišti Rapotín, dva na sídlišti Západ a dva ve sběrném dvoře. Kapacita v Tachově byla navýšena o dvě nádoby (jedna na sídlišti Východ a jedna na sídlišti Západ) z toho důvodu, že byly nádoby neustále a rychle plné a lidé dávali pytle s oblečením a dalším materiálem okolo. Tak byla přistavena ještě jedna sběrná nádoba, která je k dispozici několik dní.

Textil z kontejnerů putuje do provozu firmy ze severních Čech, kde se podle internetových stránek firmy textil třídí pro Červený kříž a pro použití v automobilovém, strojírenském, stavebním, hutním, těžebním a leteckém průmyslu, ale také pro použití v oborech s náročnější hygienickou normou, jakými jsou zdravotnictví, polygrafie či potravinářství. Společnost z textilního odpadu vyrábí čistící hadry.

Nezávadné oblečení z kontejnerů na textil využívá také tachovský oblastní spolek Českého červeného kříže. „Pokud máme v našem ošacovacím středisku nedostatek oblečení pro charitativní účely, stačí nám zavolat do firmy a oni nám přivezou, co se v kontejnerech nashromáždilo," vysvětlila Deníku ředitelka tachovského červeného kříže Blanka Dobrotová. Pracovnice červeného kříže pak oblečení roztřídí a podle možností využijí. „Nejvíce potřebné je dětské a pánské oblečení," dodala ředitelka.