V dubnu pět zastupitelů včetně starosty Jana Terely rezignovalo na své funkce. Protože v Milířích bylo od komunálních voleb rezignací víc, nemají tu už ani náhradníky. Počet zastupitelů tedy klesl na čtyři, což je pod zákonnou hranicí. Podle zákona zastupitelstvo obce zůstává i v neúplném složení nejvyšším orgánem obce, konají se zasedání a jsou přijímána rozhodnutí.

Zlata Tejmlová byla pověřena jednáním s krajským úřadem a odborem dozoru a kontroly veřejné správy ministerstva vnitra. Na čtvrtečním jednání rekapitulovala výsledky.

„Pracovník krajského úřadu přijel a odvezl si písemné rezignace, které po prvotním ústním prohlášení o odstoupení dodatečně podalo pět zastupitelů. Předal je ministerstvu vnitra. které nás nyní dovede až ke komunálním volbám. Ty by se mohly s největší pravděpodobností konat na podzim, nejspíš v říjnu," uvedla Tejmlová.

„Všechny naše kroky s odborem dozoru a kontroly konzultujeme. Zastupitelstvo může fungovat i dál, jeho pravomoci jsou však omezené. Věřím, že nyní po provedení všech dosavadních kroků už budeme moci konečně vidět všechny doklady, dokumenty obce. Dosud nám to nebylo umožněno," dodala Tejmlová.

Podle vyjádření zastupitelů s nimi bývalý starosta nekomunikuje, na telefonáty nereaguje, agendu obecního úřadu údajně předal účetní. S tou chtějí nyní zbývající zastupitelé komunikovat. „Dosud nám byl vstup na úřad odpírán, chodí tam ale na počítač bývalí zastupitelé. Věřím, že se to teď zlepší, chceme být slušní a domluvit se. Zítra si půjdu převzít pravomoci a začnu vykonávat funkci," uzavřela Zlata Tejmlová.

Zastupitelé se rovněž dohodli, že požádají kontrolní odbor krajského úřadu, aby provedl kontrolu hospodaření Obecního úřadu Milíře za roky 2007 až 2011 včetně.